Borç limiti aştı zam riske girdi

Borç limiti aştı zam riske girdi

Yüzde 16.6 zam talebiyle masaya oturmak için gün sayan memura kötü haber. Hükümet, pazarlık masasında bütçedeki olumsuzlukları gösterip memurdan sorunları daha da büyüten değil, ‘zor gün dostu' davranış beklediğini iletecek.

Önümüzdeki hafta 5 milyon memur ve memur emeklisinin 2018-2019 zammını belirlemek için başlayacak toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin stratejisi belli oldu.

Sözcü'nün haberine göre; Memur-Sen'in yüzde 10+6 zam talep ettiği 2018 yılı için hükümet ilk etapta yüzde 3+3 hatta bu oranın da altında zam teklifini masaya sunacak. Düşük zam teklifine gerekçe olarak ise, ülkenin içinden geçtiği kritik siyasi dönem ile ekonomide yaşanan zorluklar ve bütçe imkanlarındaki daralma gösterilecek.

EN FAZLA YARISI OLABİLİR

Hükümet Türk-İş ile imzaladığı toplu sözleşmede 2018 yılı için kamuda çalışan işçilere yüzde 3.5 artı 3.5 zam vermişti. Memur sendikaları işçiye verilen zammın memurlara da ‘hedef teklif' olarak getirilmesinin sürpriz olmayacağını belirtiyorlar. Dolayısıyla görüşmelerin ikinci turunda yüzde 3 ve altında başlayan teklifin yüzde 3.5 artı 3.5'e çıkarılacağı ancak bunun daha üzerine çıkılmasının dengeleri bozacağı, ekonomiyi riske atabileceği ve ilave borçlanmaya yol açabileceği hem memurlara hem de kamuoyuna anlatılacak. 

Ekonomi yöneticileri, zammın yüzde 4 artı 4'e çıkmasının çok zor olduğunu belirtirlerken, yüzde 3.5 artı 3.5 zammın üzerindeki 0.5 puanlık artışın ancak siyasi jest olarak Başbakan ya da Cumhurbaşkanı'ndan gelebileceğini böyle bir durumda da sendikaların olağanüstü yüksekten başlayan talebinin yarısının karşılanmış olacağını ifade ettiler.

BORÇLANMA LİMİTLERİ AŞILDI

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, hafta içinde yaptığı açıklamada, ekonomiyi canlandırmaya yönelik teşvik ve destekler nedeniyle bütçe kanununda öngördükleri limitlerden daha fazla borçlanma yapacaklarını açıklamıştı. Memura yapılacak zamlar bu yılın değil önümüzdeki iki yılın bütçesinden karşılanacak. Dolayısıyla toplu sözleşme masasında belirlenecek zamlar, bu yılın bütçesinde direkt ilave borçlanma baskısı yapmayacak.

Ancak, memura temmuzda beklentilerin üzerinde, yani yüzde 2.9 civarında enflasyon farkı verilmiş olması Hazine'nin bu yıl yapacağı ilave borçlanmayı artıracak.