Dolar yükselecek mi, düşecek mi? Dolar neden yükseldi?

Dolar yükselecek mi, düşecek mi? Dolar neden yükseldi?

Son dakika haberi... Her yeni güne yeni bir rekorla başlayan dolar tarihi zirveleri yaşamaya devam ediyor. Peki ama elinde doları olanlar ne yapmalı? Dolar yükselecek mi? Uzmanlarda dolarlarını bozdurmak isteyenler için dikkat çeken açıklama…

Dolar son 8 işlem gününde rekor üstüne rekor kırarak tarihi zirveyi yaşıyor.
Sabaha karşı 9,37 TL seviyelerini gören dolardaki ani artış piyasalarda umutsuzluğa neden olmaya başladı.
Dolar/TL sabah saatlerinde 9,29 seviyelerine kadar geriledi ancak yeniden 9,32 seviyelerine kadar yükselmiş durumda. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’ndan 3 ismin görevden alınmasıyla birlikte Dolardaki ateşlenmeyi daha da artırdı. Halihazırda eylül ayındaki 100 baz puanlık faiz indiriminin ardından dolar 8.65 liradan 9 liranın üzerine tırmanmıştı.


DOLAR DAHA DA YÜKSELECEK Mİ?

İşte uzmanların Dolar/TL değerlendirmesi…
Merkez Bankası yapılacak PPK toplantısı ile faiz kararını belirleyecek. Faiz kararı beklentileri ise indirimlerin devam edebileceği yönünde. 
Perşembe günü yapılacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından da faiz indirimi geleceği beklentisinin güçlenmesinin ardından uzmanlardan bir de uyarı geldi.
Uzman isimler Dolar/TL bozdurmak ya da satın almak için PPK toplantısının beklenmesi gerektiği yönünde uyarıda bulundu. PPK toplantısının ardından faiz indirim kararı çıkarsa dolarda sert düşüşler yaşanacağı tahminler arasında.

Fransa merkezli Société Généralé tahvil getirilerindeki yükselişin doları destekleyeceği ve euro/ dolar paritesinde 1,15 düzeyinin de aşağı yönlü kırılabileceği görüşünde. Fed sıkılaşmaya giderken Avrupa Merkez Bankası’nın daha ılımlı açıklamalar yapması ING Bank’a göre de Euro’da kısa pozisyonları, dolarda uzun pozisyonları yükseltiyor. Dolarda net uzun pozisyonlar Kasım 2019’dan bu yana en yüksek düzeyde.

Mizhuo Forex Direktörü Neil Jones doların diğer para birimleri karşısında zayıflığının uzun sürmeyeceğini, tekrar uzun vadeli boğa trendine gireceğini söyledi. İsviçre merkezli yatırım bankası UBS ise ABD dolarında güçlenişin devam edeceği görüşünü paylaştı. Banka ayrıca doların euro, İsviçre frangı ve Japon yeni gibi major para birimleri karşısında da değerleneceğini öngörüyor.

Avustralya merkezli Westpac ekonomistleri de küresel ekonomiye ilişkin görünümün Çin ve Avrupa’daki enerji kriziyle bozulabileceğini ve tam iyileşmenin 2022’ye sarkabileceğini, bunun da dolar endeksini 6 ila 9 ay sürecek tapering boyunca destekleyeceğini öngörüyor. Banka notunda “Dolar endeksi 94,5 düzeyinde çok sağlam durmuyor olabilir ancak küresel iyileşmenin hız kestiğine ilişkin sinyaller ve Fed’in tapering’i ile tekrar güçlenecektir” diyor.

DOLAR NEDEN YÜKSELDİ?

TCMB'nin eylül ayının ilk günlerinde gerçekleşen yatırımcı toplantısında çekirdek  enflasyona yönleneceğini ve faiz indirimlerinin yakın olduğu yönündeki sinyalleriyle TL'de başlayan değer kaybı faiz kararıyla devam etti.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 200 baz puan indirerek yüzde 16'ya düşürdü.

TCMB geçen ay 100 baz puan ile ilk faiz indirimini yapmıştı. Böylece art arda iki toplantıda 300 baz puan faiz indirimi yapılmış oldu.

TCMB'nin faiz indirimlerine bu hafta da devam etmesiyle birlikte dolar/TL 9.47 TL, euro ise 11.01 TL'ye fırladı.

İlgili Haberler