Dolar zıvanadan çıkacak, fiyatlar uçacak! Ünlü ekonomist o tarihi işaret etti

Dolar zıvanadan çıkacak, fiyatlar uçacak! Ünlü ekonomist o tarihi işaret etti

Ünlü ekonomist seçim sonrası yaşanacağını öne sürdüğü korkunç senaryoyu anlattı. Ekonomistin belirttiğine göre dolar çığırından çıkacak, fiyatlar ise uçacak.

DW Türkçe'de konuşan ekonomist Prof. Dr. Oğuz Oyan, dolar kurundaki artışlara değindi.

Merakla beklenen seçim tarihinin ardından ekonomide neler yaşanacağı endişeyle beklenirken, ekonomistlerden korkutan uyarılar gelmeye devam ediyor.

6572a8301b27d01ae9dc1f33.webp

DOLAR KURU ENFLASYONUN ALTINDA

Son dönemlerde rekor kıran dolarda, paritedeki artışın enflasyonun gerisinde olduğunu belirten Oyan, 2024 yılı başından itibaren dolar kurundaki artışın yüzde 6,7 olduğunu söyleyerek, ocak ayındaki enflasyonun yüzde 6,7 olduğunun altını çizdi. Dolar kurundaki artışın ocak ayı karşılığı olabileceğini söylese de, şubat ayının sonuna geldiğimizi hatırlattı. Rekorlar kırılsa da, dolar kurunun enflasyonun altında olduğunu belirtti.

ekran-goruntusu-2023-06-07-165208.png

DOLAR 32 TL'Yİ GEÇECEK Mİ?

Dolar ve TL paritesinin eşit olması adına, TL'nin 2023 yılında yüzde 62 oranında değer kaybetmesi gerektiğini söyleyerek, paritedeki artışın yavaş kaldığını vurguladı. Günümüzde de benzer bir durum olduğunu söyleyen Oyan, dolar 31 TL'yi geçmesin hedefi varken, şimdi 32 TL'yi geçmesi olduğunu söyledi. Merkez Bankası'nın döviz satışlarına devam ettiğini, kurun kontrolden çıkmasını önlediğini dile getirdi.

wallet-buy-debt-pay-closeup-1150-1772.webp

"YEREL SEÇİMLERDEN SONRA MÜDAHALE KALKACAK"

Yerel seçimleri işaret eden Oyan, seçimlerden sonra müdahalenin kalkacağını söyledi. Türk lirasında hızlı bir değer kaybı yaşanacağını ve Orta Vadeli Program'da belirtilen 36,8'lik bir ortalama kur beklentisine göre kurdaki artışın hızlanacağını öngörülüyor. Oyan'ın açıklamalarına göre, enflasyon beklentisinin gerisinde kalan dolar kuru yukarıya doğru hareket etmesi için iç ve dış sermayeden baskı olduğunun altını çizdi.

Kurdaki yükselişin enflasyonu beslediğini söyleyen Oyan, mazot, gübre, ilaç, yem ve gıda fiyatlarının artacağına dikkat çekti. Dışa bağımlılığa vurgu yapan Oyan, gıda fiyatlarındaki artışın ortalama enflasyonun da üzerinde olduğundan bahsetti.