Dünyaca ünlü bankadan tahminleri yerle bir eden dolar analizi! Tarih verdiler

Dünyaca ünlü bankadan tahminleri yerle bir eden dolar analizi! Tarih verdiler

ABD'nin dünyaca ünlü bankası Wells Fargo birçok tahmini yerle bir etti. Peki dolar/TL'nin gidişatı nasıl olacak?

Ünlü Amerikan bankası Wells Fargo, dolar/TL kuru ile ilgili düşüş olabileceği tahminlerine ilişkin verileri içeren bir rapor yayımladı. 

billie-dollar-money-background-1150-745.webp

Yerel seçimlerin ardından TL'ye ilişkin uluslararası kuruluşlarca yeni tahmin ve beklentiler de şekillenmeye başladı.

billie-dollar-money-background-1150-737.webp

DOLAR/TL'DE 40 LİRA SEVİYESİ BEKLENTİSİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası'nın ortak beklentileri doğrultusunda ortaya çıkan rapor verilerinde dolar/TL paritesine dair 40 lira seviyesi beklentisi vardı.

billie-dollar-money-background-1150-744.webp

Ancak Amerika'nın önde gelen bankalarından Wells Fargo tarafından bu öngörüleri ve daha birçok tahmini alt üs edecek yeni bir rapor yayınlandı. Wells Fargo'nun Türkiye ekonomisine ilişkin yayımladığı raporda, Merkez Bankası'nın 21 Mart'ta aldığı 500 baz puanlık faiz artışı kararının parasal sıkılaşmada önemli bir adım olduğuna dikkat çekildi.

62e0ccc3ea383486568f3a94.webp

"FAİZ KARARI TL'DE KADEMELİ YÜKSELİŞE NEDEN OLACAK"

Ünlü banka, bu kararın Türk lirasında kademeli bir yükselişe neden olacağını öne sürdü. Faiz artışının, Türk lirasını destekleyerek döviz kuruna olumlu yansıyacağı ve TL'nin değer kazanmasını sağlayacağı öngörülüyor.

ekran-goruntusu-2023-06-07-165155.png

"DOLAR/TL YIL SONUNDAN İTİBAREN YAVAŞ YAVAŞ DÜŞECEK"

Bu analiz Türkiye'nin ekonomik politikalarının kısa ve orta vadedeki etkileri hakkında önemli ipuçları içeriyor. Wells Fargo tarafından yayımlanan raporda, dolar kurunun yıl sonundan itibaren yavaş yavaş düşeceği, 2025 yılının ortalarında 30 liranın altına düşeceğine dair beklentileri paylaşıldı.

ekran-goruntusu-2023-06-07-165159.png

KARARLI ADIMLAR VE SİYASİ İSTİKRAR ORTAMI

Oluşan bu tablo, ABD merkezli çok sayıda bankanın TL ile ilgili yaptıkları değerlendirmeler ve öngörüler ile çelişti. Wells Fargo tarafından öngörülen bu düşüşün gerekçesi olarak para politikalarında atılacak kararlı adımlar ve siyasi istikrar ortamı işaret edildi.