IMF: Ortadoğu ülkelerini zor bir yıl bekliyor

IMF: Ortadoğu ülkelerini zor bir yıl bekliyor

IMF Ortadoğu ve Asya Direktörü Jihad Azour, ülkelerin işsizlikle ilgili yetersizliklerinin genç nüfusta sosyal rahatsızlıklara ve gerginliklere yol açtığını belirtti.

IMF Ortadoğu ve Asya Direktörü  Jihad Azour, ülkelerin işsizlikle ilgili yetersizliklerinin genç nüfusta sosyal rahatsızlıklara ve gerginliklere yol açtığını belirtti.

Bölgesel Görünüm Raporu'nu açıklayan IMF’e göre, bazı ülkelerin değişken petrol fiyatlarından negatif etkileneceğinin bazı ülkelerin ise artan kamu borcunun baskısı altında kalacağının altının çizildiği görüldü. Petrol ithal eden yüksek borçlu ülkeler için bu borçluluğun düşürülmesinin yüksek önem taşıdığını belirten Azour enerji maliyetlerine değindi. Petrol ihracatı yapan ülkeler için büyüme beklentilerinin bir önceki yılda belirtilen yüzde 0.6’dan yüzde 0.4’e gerilediğini bu durumda özellikle İran konusunda yenilenen ambargoların etkili olduğunu belirtti.

Azour, “Fiyatlarda son dönemde görülen artışlara rağmen, orta vadeli petrol fiyatı beklentimiz $60’ların ortalarındaki koridorda kalmaya devam ediyor” dedi. Ülkelerin petrole bağımlılıklarını azaltma konusundaki çalışmalarına hız vermeleri gerektiğini hatırlatan Azour bu anlamdaki mali düzenlemelerin önemini vurguladı.

'EN BÜYÜK PROBLEM ARTAN SOSYAL SIKINTILAR'

IMF raporunda ülkeler içerisindeki artan sosyal sıkıntıların en büyük problemlerden biri olduğuna dikkat çekildi. Yetkililerin makro dengeyi sağlamak ile orta vadeli büyüme beklentilerine ulaşma arasında bir seçim yapma konusunda zor durumda kaldığı söylenirken, son 18 ayda IMF tarafından hesaplanan “Bildirilmiş Toplumsal Gerginlik Endeksi”nin Ortadoğu’daki bazı bölgeler için son yılların en yüksek seviyesine yükseldiğinin altı çizildi.

Azour “Hükümetlerin ve ülkelerin işsizlik sorununu konusundaki yetersizliklerinin, özellikle genç nüfus tarafında, sosyal rahatsızlıklara ve gerginliklere yol açtığı çok açık” dedi. IMF’e göre protestolar ve diğer sosyal gerginliklerin kaynağı olarak sıkça ekonomik faktörler dile getiriliyor. Önümüzdeki dönemde bu ülkelerin büyümeyi iyileştirmek, özel sektörün gelişimini sağlamak ve istihdam yaratmalarına izin verecek reformları odak noktasında bulundurması çok önemli yorumunu yapan Azour, bu durumun hükümetler için bir aksiyon çağrısı olduğunu sözlerine ekledi.