İşte 2024 yılının hasar basamaklarına göre trafik sigortası tavan fiyatları

İşte 2024 yılının hasar basamaklarına göre trafik sigortası tavan fiyatları

Trafik sigortası tavan fiyatları ilgili yönetmeliklerce düzenlenir ve her yıl güncellenir. Tavan fiyat, en yüksek prim tutarını ifade ettiği için milyonlarca sürücüyü ilgilendirir.

Trafik sigortası tavan fiyatları ilgili yönetmeliklerce düzenlenir ve her yıl güncellenir. Tavan fiyat, en yüksek prim tutarını ifade ettiği için milyonlarca sürücüyü ilgilendirir. Ayrıca trafik sigortası, kasko sigortası gibi isteğe bağlı değildir ve zorunludur. Bu yüzden kasko teklifi aldığınızda sigorta firmalarından farklı fiyatlar gelebiliyorken trafik sigortası teklifinde genellikle aynı fiyatları görürsünüz.  Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi 1 Ocak’tan itibaren geçerli tavan tarifelerin bulunduğu güncel tabloyu yayımlamıştı. Ayrıntılar yazımızda!

2024 Trafik Sigortası Tavan Fiyatları

Zorunlu trafik sigortası tavan fiyatları araç türü, aracın ili, araç sahibinin hasar basamağına göre belirlenen maksimum prim tutarıdır. Trafik sigortası tavan fiyatları 2024 tablosu; İstanbul’da kullanılan otomobiller için hazırlanmıştır. Bu tavan fiyatlar şehre, araç türüne, hasar basamağına göre değişir. Buna göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de kullanılan otomobiller için tavan fiyat listesi 2024 yılında şu şekildedir:

Hasar Basamağı

İl

Vasıta

Sigorta Tavan Fiyatı

0

İstanbul

Otomobil

22.236 TL

1

Otomobil

17.418 TL

2

Otomobil

14.083 TL

3

Otomobil

10.748 TL

4

Otomobil

8.153 TL

5

Otomobil

7.041 TL

6

Otomobil

5.930 TL

7

Otomobil

4.447 TL

8

Otomobil

3.706 TL

 

Hasar Basamağı

İl

Vasıta

Sigorta Tavan Fiyatı

0

Ankara

Otomobil

21.607 TL

1

Otomobil

16.925 TL

2

Otomobil

13.684 TL

3

Otomobil

10.443 TL

4

Otomobil

7.923 TL

5

Otomobil

6.842 TL

6

Otomobil

5.762 TL

7

Otomobil

4.321 TL

8

Otomobil

3.601 TL

 

Hasar Basamağı

İl

Vasıta

Sigorta Tavan Fiyatı

0

İzmir

Otomobil

20.978 TL

1

Otomobil

16.432 TL

2

Otomobil

13.286 TL

3

Otomobil

10.139 TL

4

Otomobil

7.692 TL

5

Otomobil

6.643 TL

6

Otomobil

5.594 TL

7

Otomobil

4.196 TL

8

Otomobil

3.496 TL

Trafik Sigortası Tavan Fiyatı Nedir?

Trafik sigortası için prim tutarı hesaplanırken yasal olarak tabi olunan bir tavan fiyat listesi baz alınır. Sigorta primleri trafik sigortası tavan fiyatı listesine göre belirlenir. Buna göre trafik sigortası en fazla ne kadar öder sorusunun yanıtı da değişir. Ayrıca tavan fiyatlarını etkileyen farklı unsurlar da vardır. Belirlenecek en yüksek prim tutarı, araç türüne, aracın bulunduğu ile, sürücünün bulunduğu hasar basamağına göre de değişir.

Trafik Sigortası Tavan Fiyatlarını Etkileyen Hususlar

Tavan fiyatlar belirli kriterlere göre değişir. Bunlar sigorta primlerinin şeffaf ve gerçekçi bir şekilde belirlenmesine yardımcı olur. Hasar basamağı en önemli belirleyicilerinden biridir. Bunun yanı sıra aracın türü ve modeli, bulunduğu il gibi farklı etmenler de vardır. Araç sigortası tavan fiyatlarını belirleyen bu hususları aşağıda sırasıyla bulabilirsiniz.

1. Hasar Basamağı

Trafik sigortalarında hasar basamağı, sürücünün hasar geçmişine göre belirlenir. Basamaklar 0 ile 8 arasında değişir ve toplam 9 hasar basamağı vardır. Örneğin, trafiğe ilk defa çıkacak sürücüler 4. basamaktan başlatılır. Sürücünün geçmiş hasarları, bulunacağı basamağı etkiler. Ayrıca hasarsızlık indirim oranları ve sürprim oranları da bu basamaklara göre değişir. Basamak yükseldikçe ya da düştükçe uygulanacak artırım ve indirim de değişir.

Sürücünün bir basamaktan öbürüne yükselmesi içinse belirli bir dönem boyunca hasar yaşamaması gerekir. Tavan fiyatlarında da basamaklara göre farklı tutarlar belirlenir. Örneğin, İstanbul’da 8. basamakta yer alan bir otomobil için 2024 tavan fiyatı 3.706 TL iken 0. basamakta bu fiyat 22.236 TL’dir. Yani araç ne kadar sık hasar alırsa, sigorta primi de o kadar çok yükselir. Tam tersi araç çok az hasar alırsa da daha düşük prim ödemeleri çıkar. Dolayısıyla sigorta teklifi alırken en belirleyici faktörlerin başında gelir diyebiliriz.

 2. Aracın Kayıtlı Olduğu Şehir

Aracın kayıtlı olduğu il de tavan fiyatlarını doğrudan etkiler. Türkiye genelinde kaza risklerinin değerlendirilmesi sonucu belirlenen 8 ayrı bölgede en yüksek prim tutarları değişir. Örneğin, İstanbul gibi metropollerde tavan fiyatlar çok daha yüksek oranlarda artış yaşayabilir.

3. Araç Özellikleri

Aracın yaşı, türü, modeli gibi ayrıntılar da tavan fiyatlarda belirleyicidir. Örneğin, yüksek güvenlik özellikleri ile donatılan arabalar, olası bir kazada daha az hasar riskine sahiptir. Araç yaşı ise daha çok yaşlı araç – genç araç ayrımı olarak dikkate alınır. Buna göre yaşlı araçların bakım ve tamir ihtiyacının daha fazla olduğu öngörüldüğünden yüksek risk grubunda değerlendirilir. Bu ise yaşlı araçlara yönelik primlerin daha yüksek olmasına sebebiyet verebilir.

Trafik Sigortası Hasar Basamağı Nasıl Hesaplanır?

Hasar geçmişinize göre hangi hasar basamağında olduğunuzu kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bunun için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin "Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama" uygulamasını e-Devlet üzerinden kullanabilirsiniz. Buradan kendi üzerinize kayıtlı aracın plakasını girerek sorgulama yapabilir, trafik sigortasında kaçıncı basamakta olduğunuzu öğrenebilirsiniz.