Kredi kartı kullananlar bir an önce borçlarını kapasın yoksa... Merkez Bankası faiz kararı sonrası ne olacak?

Kredi kartı kullananlar bir an önce borçlarını kapasın yoksa... Merkez Bankası faiz kararı sonrası ne olacak?

Merkez Bankası son toplantısında faiz artırma kararı aldı. Peki bunun akabinde özellikle yerel seçimden sonra kredi kartı kullanıcılarını neler bekliyor?

Merkez Bankası, faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkardı. Bu kararın ardından faiz kararını değerlendiren ünlü ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, şu ifadeleri kullandı:

82-wrong-money-transfer.jpg

"KREDİ KARTI BORCU OLANLAR YANDI"

"Piyasalar faizler arttı diye bayram yapıyor. Ama borçlular yandı! Kredi kartı aylık faizleri en son Ekim'de yüzde 3,66’ya çıkartılmıştı. Muhtemelen bu oran seçim sonrası yüzde 5’in üzerine çıkacak. Yüzde 64 civarındaki ihtiyaç kredisi faizleri de yüzde 70’i geçecek. Borçla yaşamak imkansızlaşacak!"

close-up-images-multiple-credit-card-handsets-1150-16364.webp

"EKONOMİ DİYETLE 25 KİLO VERİP 30 KİLO ALAN OBEZLERE BENZEDİ"

Paylaşımının devamında Kozanoğlu, "Ekonomi 20 kilo alıp, sonra sıkı diyetle 25 kg. verip,6 ay sonra 30 kg. fazlayla dönen obezlere benzedi. Daha 9 ay önce yüzde 8,5 olan faiz bugün yüzde 50’ye çıktı. Halbuki insan bünyesinde de, ekonomide de sağlık istikrarla gelir. İnsan 1-2 kilo alır-verir, faiz 1-2 puan iner çıkar o kadar" dedi

credit-card-visa-master-card-background.jpg

Öte yandan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyguladığı politikalar sonucunda TCMB, 2021 yılında yüzde 19 seviyesinde bulunan bir haftalık repo faizini yüzde 8,5'e kadar indirmişti. Seçim öncesi yüksek enflasyona rağmen faizler düşük tutulurken, TL'nin değerinin daha da düşmesini engellemek için Merkez Bankası rezervleri kullanılıyordu.