Kredi kartına nasıl bir düzenleme geliyor? "4 yıl boyunca seçim olmamasına güveniyor olacaklar" diyerek duyurdu

Kredi kartına nasıl bir düzenleme geliyor? "4 yıl boyunca seçim olmamasına güveniyor olacaklar" diyerek duyurdu

Merkez Bankası'nda kredi kartıyla ilgili yapılan inceleme ortaya çıktı.

Açıklama TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altıntaş’tan geldi. Kredi kartlarında Merkez Bankası’nın limitlerle ilgili bir çalışması olduğunu düşük faizler nedeniyle de kredi kartının kredilendirme aracı olarak kullanıldığına işaret etti.

Ekonomi Gazetesi’ne göre, banka yöneticileri kredi kartlarında yapılması planlanan düzenlemelerin limitlere göre olmasını ve düşük limitli kartlara herhangi bir tedbir getirilmemesi gerektiği görüşünde. Ekonomistler de gelir dağılımı adaletsizliği ve yüksek enflasyon sebebiyle bireysel kredi kartı harcamalarında artışın ihtiyaçtan yaşandığını belirtti.

TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altıntaş Merkez Bankası’nın şu an kredi kartı limitleriyle ilgili bir çalışması olduğunu söyleyerek, “Bu çalışmada limitlerin ne kadarı kredi ne kadarı harcama olarak kullanılıyor onun ayrımı yapılıyor.

Çok yüklü miktarda limitiniz varsa kredi kartını borçlanma aracı olarak kullanıyorsunuz ve üst segmente adım atıyorsunuz. Kredi kartı düzenlemesi yaparken dikkatli olmak lazım.

Anadolu’da bireysel kredi kartlarını kullanarak iş yapan çok büyük bir kesim var. Bu sefer oradaki ticareti vuruyor oluyorsunuz. Atılacak adımların da yaratılan büyük beklentiye karşın zayıf kalacağını düşünüyorum” dedi.

KREDİ KARTLARINA HANGİ DÜZENLEMELER GELECEK?

Cumhuriyet TV'ye konuşan ekonomist Oğuz Oyan, seçimden sonra kredilere ve kredi kartlarına gelebilecek düzenlemeleri şöyle sıraladı:

-“Tüketici kredileri sınırlanabilir ve faizler artabilir.

-Kredi kartlarında toplam limit ve nakit çekme limitleri düşürülebilir.

-Asgari ödeme tutarları artabilir.

-Taksit sayıları azaltılabilir.

-Alışveriş ve gecikme faiz oranları atabilir.”

"YURTTAŞ BİRİKİMİNİ SATMAK ZORUNDA KALACAK"

Bu düzenlemelerin sonunda yurttaşın birikimlerini satmak zorunda kalabileceğini söyleyen Oyan, şöyle konuştu:

“Bunları yaparken 4 yıl boyunca seçim olmamasına güveniyor olacaklar. Bir de mutlaka kenarda köşede bir tasarruf vardır şeklinde bakılıyor. Milletin altınlarını bozdurmasını istiyorlar ancak bu milletin çok büyük bir bölümü tasarruf yapamıyor. Bir tarlası varsa, arsası varsa satsınlar istiyorlar. Tasarruf sahibi olmayan geniş kitlenin cebinin boşaltmanın ötesinde ağzındaki lokmayı almaya yönelik bir politika.”

Kredi kartlarına yeni düzenleme tartışmalarına ilişkin konuşan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, "Kartla harcamaya yeni sınırlama perakendeciyi ve vatandaşı zorlar" dedi.