Maliye Bakanı Ağbal: KDV sistemi, mevcut haliyle sürdürülemez

Maliye Bakanı Ağbal: KDV sistemi, mevcut haliyle sürdürülemez

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin, "Genişletişmiş Başkanlar Kurulu Toplantısına" katıldı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye de 1985 yılından bu yana uygulanan Katma Değer Vergisi Kanunu'nun Türk vergi sistemi açısından doğru bir tercih olduğunu savundu ve ekledi, 'Sistem, bu haliyle sürdürülebilir değil. Yatırımın, üretimin, istihdamın ve ihracatın önünde ciddi bir engel oluşturuyor bu haliyle. Mevcut KDV sistemi, yerli üretimin aleyhine çalışyor... KDV reformunu yapacaksak nasıl yapacağımızı birlikte kararlaştıracağız.'

'Mevcut sistem tüketimi değil üretimi, yatırımı, işletme ve ihracatçıyı vergilendiriyor'

KDV’nin ekonomiye yaptığı katkıdan ve kamu maliyesine önemli bir gelir kaynağı olmasından bahseden Bakan Ağbal, 'Ancak ihracatçılar, ticaret ve sanayi odaları KDV Kanunu'ndan şikayetçi' dedi.

Türkiye’nin dört bir yanından mevcut sistemle ilgili şikayet olduğunu dile getiren Bakan Ağbal, bürokrasi için de karmaşık bir sistem olduğunu belirtti.

Bakan Ağbal, aslında tüketimi vergilendirmesi gereken KDV'nin, mevcut kanun ile tüketimi değil üretimi, yatırımı, işletmeleri ve ihracatı vergilendiren bir vergiye dönüştüğünü anlattı.

'Reel sektörün, devletten 140 milyar lirayı aşan KDV alacağı var'

Bakan Ağbal, 'Ciddi anlamda işletmelerimizin mevcut sistem dolayısıyla birikmiş alacakları var. Biz size borçluyuz yani bu çalışmalar sırasında onu da gördük. Reel sektörün devletten 140 milyar lirayı aşan bir KDV alacağı var.' dedi..

Sistemin zamanla karmaşık hale geldiğini, farklı oranların uygulanmaya başlandığını, bunun kayıtdışılığa neden olduğunu, rekabetin bozulduğunu belirten Bakan Ağbal, 'KDV sisteminden memnun olan kimseyi görmedin.' ifadelerini kullandı.

'Sistem bu haliyle sürdürülebilir değil'

Az sayıda firmadan KDV topladıklarını, milyonun üzerinde işletmenin hemen hemen hiç KDV ödemediğini belirten Bakan Ağbal, 'Bu sistemden herkes gibi biz de şikayetçiyiz' dedi.

Bakan Ağbal, "Sistem, bu haliyle sürdürülebilir değil. Yatırımın, üretimin, istihdamın ve ihracatın önünde ciddi bir engel oluşturuyor bu haliyle. Mevcut KDV sistemi yerli üretimin aleyhine çalışyor. İthalat yapmak daha cazip. bütün bunları gördüğümüz noktada, '32 yıllık kanunun artık reforma tabi tutulma zamanı gelmiş' dedik" ifadelerini kullandı.

'KDV reformunu yapacaksak nasıl yapacağımızı birlikte kararlaştıracağız'

Bu kapsamda bütün STK'lara ve ilgililere KDV sisteminin değiştirilmesi konusunun çok önemli olduğu ve onlarla istişare yaparak bunu değiştirmeleri konusunda çağrıda bulunduklarını anımsatan Bakan Ağbal, STK'ların, ihracatçıların ve birçok ilgili kuruluşun kendilerine pozitif dönüş yaptığını aktardı.

KDV reformuna ilişkin görüşlerin gelmeye devam ettiğini belirten Bakan Ağbal, 'Bütün sivil toplum örgütlerinden de yavaş yavaş görüşler gelmeye başladı. İnşallah birkaç ay içerisinde bunları toparladıktan sonra bütün bu çalışmaların bulgularını masaya koyacağız ve yine sizlerle birlikte KDV reformunu yapacaksak nasıl yapacağımızı birlikte kararlaştıracağız.' dedi.

Bakan Ağbal, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ihracatçılara bu konuda verdikleri destek nedeniyle teşekkür etti.

Ortak sorumluluklarının bu ülkeyi kalkındırmak ve ileriye taşımak olduğunu belirten Bakan Ağbal, kendisinin ihracatçıları çok rahat arayabildiğini ve ihracatçılarında kendisini aramalarını isteyerek, ''Siz de beni arayın. Ne zaman başınız sıkışsa, bir yanlışı görünce beni arayın. Methetmek için değil şikayet etmek için arayın. 'Sayın bakanım şurada şu işler yanlış gidiyor.' deyin." ifadelerini kullandı.

İhracatçıların önemine değinen Bakan Ağbal, onlara 'yeşil' değil 'kırmızı' pasaportun bile az olduğunu, ihracatçıların önünün açılması, varsa sıkıntıların ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Merkez Bankasının uyguladığı para politikasına desteğe devam 

Ne yapıp edip enflasyonu tek haneli düşük seviyelere getirmeleri gerektiğini belirten Bakan Ağbal, 'enflasyonun olumsuz etkilerini 1990’lı yıllardan bildiklerini' ifade etti. 

Bakan Ağbal, 'Şu anda Merkez Bankamız enflasyon tek haneli, sürdürülebilir seviyelere gelene kadar sıkı para politikasına devam etme kararı içerinde. Maliye politikası kanalından biz para politikasına destek vermeye devam edeceğiz. Özellikle enflasyona sebep olabilecek herhangi bir vergi artışını önümüzdeki dönemde yapmayacağız. Dolaylı vergiler üzerinden fiyat ayarlamalarına neden olacak ve bu yolla enflasyonu yukarıya çekecek bir vergisel düzenlememiz olmayacak.' şeklinde konuştu.

'Bütçe açığını yüzde 2'nin altında tutacağız'

Türkiye'de son 5 yıldır ortalama bütçe açığının yüzde 1 olduğunu belirten Bakan Ağbal, bu yıl ekonominin ihtiyaçlarını dikkate alarak maliye politikasında bir miktar gevşeme yaptıklarını söyledi. 

Bakan Ağbal, 'Bugün Türkiye'nin 2017 için öngördüğümüz bütçe açığı yüzde 2'nin hemen altında veya hemen üstünde. Önümüzdeki aylarda yapacağımız çalışmalarla yüzde 2'nin altında bir seviyede tutmak için gayret sarf ediyoruz. Bunun için üretime, istihdama, ihracata yük getirmeyeceğiz' ifadelerini kullandı.