TCMB, Güney Kore Merkez Bankası ile swap anlaşması yaptı

TCMB, Güney Kore Merkez Bankası ile swap anlaşması yaptı

Güney Kore Merkez Bankası yaptığı açıklamada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile 2,3 trilyon won'luk (17,5 milyar lira) swap anlaşması imzaladığını açıkladı.

Swap anlaşması 3 yıl sürecek. İki taraf, anlaşmanın uzatılmasını görüşebilecek. Anlaşma ile iki ülke arasındaki ticaret istikrarının iyileştirilmesi ve uzun vadede dolara bağımlılığın azaltılması sonucu finansal güvencenin güçlendirilmesi bekleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye 2020 yılında Güney Kore'den 5,7 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Buna karşın ülkeye yapılan ihracat 1,1 milyar dolar olarak kaydedildi. Böylelikle 2020 yılında Güney Kore ile ihracatta 4,6 milyar dolarlık açık gerçekleşti. 2021'in ilk 6 ayı dikkate alındığında ise Güney Kore'ye verilen dış ticaret açığının 3,2 milyar dolar olduğu izlendi.



TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Haziran ayında Güney Kore ile olan swap görüşmelerinin ilerlediğini belirtmişti. Güney Kore'nin yanında swap görüşmeleri kapsamında Azerbaycan, İngiltere ve Malezya ile de görüşmeler yapıldığı ifade edilmişti.


TCMB'nin Katar ve Çin ile swap anlaşmaları bulunuyordu. Son olarak Çin ile 30 Mayıs 2019'da yapılan swap anlaşması 15 Haziran 2021 tarihinde 35,1 milyar TL ve 23 milyar Çin yuanı artırılarak toplam 46 milyar TL ve 35 milyar Çin yuanına ulaşmıştı.