Türk Lirası değer kaybettikçe kripto paraya rağbet artıyor
Kripto paraya ilgi her geçen gün artıyor. Türk Lirası değer kaybettikçe kripto paraya ilgi büyümeye devam ediyor. MASAK kullanıcı bilgilerini talep ederken bu sanal para ile ilgili vergilendirme çalışmaları devam etmekte.
Merkez Bankası Başkanlığı’nda yaşanan ani değişikliğin ardından Türk Lirası’nda değer kaybının yaşandığı günlerde kripto paralara yönelim de arttı. Google’da en çok arananlar arasında kripto para borsaları ve en çok kazandıran kripto paralar yer alıyor. Özellikle Naci Ağbal’ın görevden alınıp yerine Yeni Şafak yazarı Şahap Kavcıoğlu’nun atandığı 22 Mart haftasının başında internette Bitcoin aramaları yüzde 566 arttı.
Dünyada kripto paraya en çok ilgi gösteren ülkeler arasında Türkiye dördüncü sırada yer alıyor. Avrupa’da ise kripto paraların en yaygın kullanıldığı ülke Türkiye. Google Trends verilerine göre en yaygın kripto para birimi olan Bitcoin aramaları en çok doğu illerinde yapılıyor. Listenin başında ise Batman, Şırnak, Diyarbakır, Hakkari ve Bitlis yer alıyor. Öte yandan Türkiye’de kripto paraların vergilendirilmesine ilişkin düzenlemeler de devam ediyor. Ancak kripto paralardan kazanç elde edenleri vergi konusuna dâhil etmek için önce kazancın konusunun belirlenmesi gerekiyor. Bunun için ise üç seçenek bulunuyor. Kripto paraların bir ‘emtia’ olarak kabul edilmesi, ikincisi ‘menkul kıymet’ ve üçüncüsü de ‘para’ olarak değerlendirilmesi.
KULLANICI BİLGİLERİ MASAK’TA
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para borsalarına bir tebligat göndererek kullanıcı bilgilerini talep etti. İstenen bilgiler arasında TC kimlik numarası, unvanı, kayıt zamanı ve en önemlisi de cüzdandaki tutarın TL cinsinden değerine kadar kritik bilgiler yer alıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “MASAK’ın görev ve yetkileri çerçevesinde ve söz konusu suçlarla mücadele kapsamında kripto varlık alım-satım platformları gibi bu alanda faaliyet gösteren piyasa aktörlerinden konuya ilişkin olarak bilgi talep edilebilmektedir. Yapılan çalışma da MASAK’ın bahsedilen görev ve sorumlulukları içerisinde bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi. Tüm bunların yanında Bitcoin’in içsel bir değer taşımadığı, elektronik ortamda yaratılan sanal bir ‘balondan’ ibaret olduğu görüşü de yaygın biçimde dile getiriliyor. Tüm dünyada popülerleşen bu sanal paralar kolay yoldan para kazanma yolu olarak görülüyor. Avrupa Merkez Bankası “Hangisi daha değerli, masadaki çiçekler mi yoksa Bitcoin mi?” sorusu üzerine kurumun sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Yönetim Kurulu Üyesi Frank Elderson’un verdiği yanıtta “Laleler güzel çiçeklerdir. 17. yüzyıldaki ‘lale çılgınlığını’ hatırlayanınız varsa... Bu aynı zamanda fiyatın, hakiki değeri yansıtmadığının da bir örneği” denildi.
Böylece Avrupa Merkez Bankası Bitcoin’e yönelik son aylarda görülen ilgiyle beraber fiyatının rekor seviyelere yükselmesini 17’inci yüzyıldaki ‘lale balonu’ olarak adlandırılan olaya benzetmiş oldu.