Türk şirketleri Erbil’den çıkıyor

Türk şirketleri Erbil’den çıkıyor

Irak'ta bulunan Türk şirketleri gerçekleşmesi planlanan referandum öncesi milyarlarca dolarlık alacaklarına rağmen Erbil'den ayrılıyor.

Kuzey Irak'ta bir ay sonra yapılması planlanan referandum Türkiye ile gerginliğe neden olurken, bölgede milyarlarca dolarlık alacağı bulunan Türk şirketleri ise sınırların kapatılmasından endişe ediyor. Bölgede önemli yatırımları olan ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı ve Kadooğlu Holding Başkanı Tarkan Kadooğlu, “Şu an Türkiye referanduma karşı ama bunu aşmalı ve bölge ile iyi komşuluk ilişkileri geliştirmeli” yorumunu yaptı. 

Kadoil firması ile Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Zaho'da 5 akaryakıt istasyonu bulunan Kadooğlu, bölgedeki önemli gıda tedarikçilerinden biri olduğunu kaydetti. Tarkan Kadooğlu, referandumdan sonra Türkiye-Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında siyasi bir gerginlik yaşanması halinde Türk şirketlerinin tamamen bölgeden çekilmek zorunda kalabileceğine dikkat çekti. Kadooğlu, “Böyle bir gelişme dostane ilişkilere ve milyarlarca dolarlık yatırım fırsatlarına büyük darbe vurur” dedi.

Arap Baharı öncesine kadar bin 500 Türk şirketinin yatırım yaptığı Erbil'in ekonomik kaderi bağımsızlık referandumuna bağlı. Sadece Türk müteahhitlerin yaptığı yatırımların 30 milyar doları aştığı bölgede siyasi karışıklıkların ardından 300 Türk şirketi faaliyetlerine son verdi. Irak'ın geleceğini değiştirecek olan bağımsızlık referandumu bölgede kalan Türk şirketleri tarafından endişe ile izlenirken, Türkiye'nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 25 Eylül'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna sert bir dille karşı çıkması, referandum sonrası sınırların kapatılması ihtimalini gündeme getirdi. 

IKBY Başkanı Mesut Barzani, bağımsızlık referandumuna yaklaşık bir ay kala ısrarlı duruşunu korurken, bölgede yatırım yapan iş adamları ise sonuç ne olursa olsun iki ülke arasındaki sınırların açık tutulmasından yana tavır koydu. DW Türkçe'nin yaptığı habere göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın referandum yapılmasını doğru bulmadıklarını belirterek, “Bu tür bir adım atılması, yalnızlığa adım atılması demektir” sözleri, Türkiye tarafından, sınırların kapatılabileceği şeklinde yorumlanıyor.

PARALAR ÖDENİRSE GERİ DÖNERLER

Yaklaşık 15 yıldır bölgede taşımacılık yapan Taha Kargo'nun Yönetim Kurulu Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, Kuzey Irak'ı Türkiye'nin ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerine dikkat çekti. Bölgedeki son durumu “Bazı şirketlerin işleri yarım kaldı ama para ödemelerinin başlaması halinde bu firmalar pazara geri dönebilir” ifadeleri ile yorumlayan Taha, şu anda yaşananları “bekleme dönemi” olarak adlandırdı.