Türkiye, Litvanya’dan altyapı projelerini istiyor

Türkiye, Litvanya’dan altyapı projelerini istiyor

Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi Protokolü (JETCO), Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Litvanya Enerji Bakanı ve Zygimantas Vaiciunas tarafından imza attı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye Litvanya Ortak Ticaret Komitesi (JETCO) ilk toplantısını yapmak ve DEİK-Enterprise Lithuania İş Forumuna katılmak üzere geldiği Vilnus’ta, iki ülke arasındaki hali hazırda 562 milyon dolarlık ikili ticaret hacminin 1 milyar dolara artırılması için çalıştıklarını söyledi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Litvanya’da Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ile Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Jaroslav Narkeviç ile görüştü. Daha sonra Litvanya Enerji Bakanı ve Ekonomi ve İnovasyon Bakanı Vekili Zygimantas Vaiciunas ile JETCO toplantısı yapıldı ve Ortaklık Protokolü imza attı. Bakan Pekcan burada yaptığı konuşmada, anlaşma imza atmasının hemen peşinden ilk ortaklık komitesi toplantısının yapıldığını anımsatarak, bu protokol ile işbirliği alanlarının belirlendiğini, bundan sonra düzenli olarak karşılıklı toplantılarla ilerlemelerin izleneceğini vurguladı.

Türkiye demiryolu, havaalanı projelerine talip

Bakan Pekcan, işbirliği alanları olarak enerji, ulaştırma, turizm, altyapı, teknoloji, turizm, tarım, tekstil alanlarının işbirliği yapılacağını duyurdu. Bakan Pekcan, Türk müteahhitlik şirketlerinin Vilnus Havalimanı’nın yenilenmesi, Litvanya’dan başlayıp İstanbul’a kadar uzanan Viking Demiryolu projesi, Baltık Demiryolu projesine talip olduğunu vurguladı.

Litvanya Enerji Bakanı Vaiciunas da tarım, ticaret gibi her iki ülkenin firmalarının faydasına olacak projelerde üçüncü ülkelerde işbirliğini önem verdiklerini belirtti.

İş forumu: Teknoloji, müteahhitlik, sağlık turizmi..

DEİK ile Enterprise Lithuania tarafından örgütleyen iş forumunda konuşan Bakan Pekcan Litvanya’nın teknoloji alanında sağladığı başarıların ehemmiyetli olduğunu, her iki ülkenin başta fintech olmak üzere işbirliğinin geliştirilmesini önem verdiklerini belirtti. İki ülkenin müessesesel ve start-up teknoloji şirketlerinin karşılıklı yatırımlarını desteklemek istediklerini belirten Pekcan, bu alanda büyük bir potansiyel olduğunu anlattı.