Türkiye'nin köklü kamyon üreticisi iflas etti

Türkiye'nin köklü kamyon üreticisi iflas etti

Türkiye'nin köklü kamyon üreticilerinden biri olan Türk Otomotiv Endüstrileri A.Ş. (TOE), 69 senelik bir geçmişin ardından iflasını açıkladı.

1955 yılında Kocaeli'nde üretime başlayan TOE, yıllar boyunca çeşitli kamyon modellerini piyasaya sürerek sektörde önemli bir konum edindi.

Ancak son dönemde ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalan şirket, iflasını duyurarak sektörde önemli bir kayıp olarak değerlendirildi. İstanbul, Bursa, Kocaeli, Ankara, Eskişehir ve Konya gibi önemli illerde üretim yapmakta olan TOE'nin iflası, Türkiye'nin kamyon sektöründe ciddi bir boşluğa neden oldu.

İstanbul, Bursa, Ankara, Eskişehir ve Konya'da faaliyet gösteren TOE, ekonomik zorluklar nedeniyle iflasını açıkladı. 1962 yılında OYAK'ın şirketin yüzde 93,5 hissesini satın almasıyla başlayan serüven, sonunda ekonomik zorluklarla son buldu. Ziraat Bankası'na hisselerin devredilmesinin ardından, TOE'nin üretimi 1963-1993 yılları arasında toplamda 54.496 adet motorlu taşıtı kapsadı.

Ancak, şirketin iflasıyla Türkiye'nin en köklü kamyon üreticilerinden biri sektörden çekilmek zorunda kaldı. Bu durum, Türkiye'nin otomotiv endüstrisindeki dinamikleri ve ekonomik zorlukların sektöre olan etkileri konusunda da geniş çapta tartışmaları beraberinde getirdi.