1,80 faiz, 180 ay vadeli konut kampanyasında başvuru şartları neler? Kimler faydalanabilecek?

1,80 faiz, 180 ay vadeli konut kampanyasında başvuru şartları neler? Kimler faydalanabilecek?

Konut kampanyasında şartlar belirginleşmeye başladı. Kredi faizlerinin artmasının ardından ev alma hayalleri zorlaşırken konut kredisinde faiz oranları ve kimlerin kampanyadan faydalanabileceği de merak konusu oldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında ilk kez ev alacak kişileri destekleyeceklerini belirtmiş, "Konut arzı konusunda daha fazla artırma, birinci konut edinimini daha güçlü şekilde teşvik edecek mekanizmalar üzerinde durduk" demişti.

dealership-concept-bank-concept-toned-sales-manager-ready-give-key-young-couple-love-after-signing-agreement-contract-purchase-sale-549566-193.webp

Yılmaz, 20 Kasım'daki kabine toplantısının ardından basın mensuplarına konuştu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, 'Aile ve Gençlik Fonu' ve konut kredisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz'ın ifadeleri şöyle:

14802931-728xauto.webp

KONUT KAMPANYASINDA ŞARTLAR NETLEŞİYOR

"Merkez Bankası'yla BDDK biliyorsunuz. İlk ev alımında kredi erişimini sağlıyoruz. Orada bir düzenleme yapacağız demiştik onu bu şekilde yapmış olduk. İkinci ve üçüncü konut alımında artık pek kredi imkânı yok. İkinci, üçüncü konuta kredi imkânı olmayınca konut kredi imkânları ilk konut sahipliği için kullanılmış oluyor. Konut sahipliği meselesini sadece kredi odaklı değil aynı zamanda konut arzıyla birlikte düşünmek lazım. Konut arzı ve konut talebi şeklinde… Aksi takdirde sırf krediyi düşünürseniz konut fiyatlarını istemediğiniz yere götürme ihtimaliniz var. Konut arzını ve konut talebini dengeli bir şekilde yönetmemiz gerekiyor.

3520237-6f084da2c029f22e2bae5fefa25cd7a3-640x640.jpg

İLK KEZ KONUT ALACAKLAR DESTEKLENECEK

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; Kira ve konut fiyat artışlarının enflasyondaki olumsuz etkilerinin giderilmesi için konut arzını artırıcı uygulamalar hayata geçirilecek. Kamunun uygun koşullarda sağladığı konut kredileri ilk kez konut edinimini destekleyecek, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere yönlendirilecek.

0ar0cl-xpkiyrgl-fw3m9q.webp

100 BİN KONUT TAMAMLANACAK

İlk kez konut edinimini destekleyici, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında konut edinimini kolaylaştırıcı uygulamalara yönelik çalışmalar yapılacak.  Belirli bir sayının üstünde konut sahipliğine yönelik kredi kısıtlaması gibi uygulamalar hayata geçirilecek. Birden fazla konut sahibi olanların konut kredilerine erişimini sınırlayıcı kredi değer oranını azaltan ve kredi risk ağırlıklarını yükselten kararların etkileri takip edilerek ilave önlemler alınacak. Sosyal Konut Projesi kapsamında 100 bin konut tamamlanacak.

628b6eb5a3705a264475db7d.webp

1.20 DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ KAMPANYASINDA SONA GELİNDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulması beklenen 1.20 düşük faizli konut kredisi kampanyası hakkında çalışmaların tamamlanması bekleniyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından konunun yıl sonuna kadar Meclis'te yer alacağı ve TBMM gündemine geleceği tahmin ediliyor.

6322f4a4d265a21e50e1ede8.webp

ŞARTLAR NELER?

Daha önceki kampanyalarda, taşınmazı alacağı şehirde son 1 yılda konut satmamış olmak, hisseli bir konuta sahip olsa dahi hisse oranının %50'den fazla olmaması gibi kriterler uygulanabilir. Özellikle ilk kez ev alacaklar için belli bir süredir o şehirde bulunma şartı da aranabilir. Daha önceki gerçekleştirilen kampanyalar göz önüne alındığında kredi vadesinin 15 yıl olması bekleniyor. İlk kez ev alacaklar düşük faizli ev kampanyasında 120 ay dışında 15 yıl yani 180 aya kadar bir vadelendirme imkanı sunulabilir.