Düşük faizli konut kredisi başvurusu ne zaman? İşte başvuru şartları ve tarihleri

Düşük faizli konut kredisi başvurusu ne zaman? İşte başvuru şartları ve tarihleri

Orta Vadeli Program (OVP) dahilinde 15 yıl vadeli ve 1.20 faizli konut kredisi fırsatı sunulması bekleniyor. Peki düşük faizli konut kredisi başvurusunda neleri bilmeniz gerekiyor?

İlk kez ev sahibi olmak isteyenler için düşük faizli konu kredisinin detayları merakla araştırılıyor. OVP kapsamında 15 yıl vadeli ve 1.20 faizli konut kredisi fırsatı sunulması bekleniyor. Buna bağlı olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıklamalarda bulundu.

Peki, düşük faizli konut kredisi başvuru tarihleri ve şartları neler? 

628b6eb5a3705a264475db7d.webp

"İLK EV ALIMINDA KREDİ ERİŞİMİNİ SAĞLAYACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 20 Kasım'daki kabine toplantısının ardından basın mensuplarına konuştu. Yılmaz şöyle dedi:

"Ev konusu şöyle; ikinci ve üçüncü ev alımında krediye erişimi zorlaştırdı Merkez Bankası'yla BDDK biliyorsunuz. İlk ev alımında kredi erişimini sağlıyoruz. Orada bir düzenleme yapacağız demiştik onu bu şekilde yapmış olduk. İkinci ve üçüncü konut alımında artık pek kredi imkânı yok. İkinci, üçüncü konuta kredi imkânı olmayınca konut kredi imkânları ilk konut sahipliği için kullanılmış oluyor.

Konut sahipliği meselesini sadece kredi odaklı değil aynı zamanda konut arzıyla birlikte düşünmek lazım. Konut arzı ve konut talebi şeklinde… Aksi takdirde sırf krediyi düşünürseniz konut fiyatlarını istemediğiniz yere götürme ihtimaliniz var. Konut arzını ve konut talebini dengeli bir şekilde yönetmemiz gerekiyor."

1465258.jpg

YENİ PROJELERE YÖNLENDİRME YAPILACAK

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; Kira ve konut fiyat artışlarının enflasyondaki olumsuz etkilerinin giderilmesi için konut arzını artırıcı uygulamalar hayata geçirilecek.

Kamunun uygun koşullarda sağladığı konut kredileri ilk kez konut edinimini destekleyecek, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere yönlendirilecek.

İlk kez konut edinimini destekleyici, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında konut edinimini kolaylaştırıcı uygulamalara yönelik çalışmalar yapılacak.

afyon-cetinkaya-2etap-konutlari-hak-sahiplerine-teslim-edilecek-2cb57.jpg

100 BİN KONUT TAMAMLANACAK

Belirli bir sayının üstünde konut sahipliğine yönelik kredi kısıtlaması gibi uygulamalar hayata geçirilecek. Birden fazla konut sahibi olanların konut kredilerine erişimini sınırlayıcı kredi değer oranını azaltan ve kredi risk ağırlıklarını yükselten kararların etkileri takip edilerek ilave önlemler alınacak.

Sosyal Konut Projesi kapsamında 100 bin konut tamamlanacak.

1.20 FAİZLİ KONUT KREDİSİ BAŞVURULA TARİHLERİ NE ZAMAN?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması beklenen 1.20 düşük faizli konut kredisi kampanyası hakkında çalışmaların tamamlanması bekleniyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından konunun yıl sonuna kadar Meclis'te yer alacağı ve Meclis gündemine geleceği tahmin ediliyor.

iste-il-il-toki-sosyal-konut-fiyatlari-ve-taksitleri-2022-toki-evleri-kac-para-2022-toki-odemeleri-nasil-oluyor-2022-toki-anahtar-teslim-ucreti-ne-kadar-cczn-jpg.webp

DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Daha önceki kampanyalarda, taşınmazı alacağı şehirde son 1 yılda konut satmamış olmak, hisseli bir konuta sahip olsa dahi hisse oranının %50'den fazla olmaması gibi kriterler uygulanabilir. Özellikle ilk kez ev alacaklar için belli bir süredir o şehirde bulunma şartı da aranabilir.

1.20 FAİZLİ KONUT KREDİSİNDE VADE NE KADAR OLACAK?

Daha önceki gerçekleştirilen kampanyalar göz önüne alındığında kredi vadesinin 15 yıl olması bekleniyor. İlk kez ev alacaklar düşük faizli ev kampanyasında 120 ay dışında 15 yıl yani 180 aya kadar bir vadelendirme imkanı sunulabilir.

hand-agent-with-home-palm-key-finger-1421-85.webp

İLK KEZ EV ALACAKLARA FAİZ ORANI NE KADAR OLACAK?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında ilk kez ev alacaklara düşük faizli kredi imkanı sunulacak. İkinci evine alacak olanlara evin değerinin yüzde 90'ı yerine yüzde 22.5 oranında kredi imkanı sunulurken ilk kez ev alacaklara ise yüzde 1.20 oranında faiz oranı uygulanması bekleniyor.