Ekim 2022 kira artış oranı belli oldu! Peki Ekim ayı kira artış oranı ne kadar oldu ve nasıl hesaplanır?

Ekim 2022 kira artış oranı belli oldu! Peki Ekim ayı kira artış oranı ne kadar oldu ve nasıl hesaplanır?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, eylülde kira alt grubunda aylık artış yüzde 5,45'e yükseldi. Peki Ekim ayı kira artış oranı ne kadar oldu ve nasıl hesaplanır?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) eylül ayında enflasyonun yüzde 3,08 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 83,45'e yükseldiğini açıklamasının ardından TCMB'nin 'Fiyat Gelişmeleri Raporu' da yayımlandı.

Rapora göre, kira alt grubunda aylık artış yüzde 5,45'e yükselirken, mevsimsellikten arındırmış veriler önceki aylara kıyasla hızlanmaya işaret etti.

İşte, 2022 Ekim Kira artış oranı hesaplaması hakkında merak edilenler...

Konuyla ilgili olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis'ten geçen kira artışlarıyla ilgili düzenlemenin detaylarını açıklamıştı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor" dedi.

EKİM AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU?

11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak. Bu ay sözleşme yenileyen işyeri kiracıları için geçerli olan TÜFE oranı ise 3 Ekim Pazartesi günü, Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından belli oldu.


EKİM AYI YÜZDE 25 KİRA ZAMMI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Konut kiraları için mevcut kiraya yapılacak zammı yüzde yirmi beşlik orana göre hesaplama şu şekilde gerçekleşecek;

- Mevcut kira tutarı ile 25'i çarpıp, sonrasında çıkan tutarı 100'e bölün.

- Elde ettiğiniz meblağ kira artış miktarınız olacaktır. Bu miktarı, var olan kiranız ile toplayarak zamlı kiranızı öğrenebilirsiniz.