Ev almak isteyen ve ev satmak isteyenlerin dikkatine! Tapuda kritik gelişme

Ev almak isteyen ve ev satmak isteyenlerin dikkatine! Tapuda kritik gelişme

Tapu dolandırıcılığını tarihin tozlu raflarına kaldıraca yeni bir uygulama hayata geçiyor.

Ev satmak ya da ev almak isteyenlerin en çok korktuğu olan tapuda dolandırılmak. Tam da bu duruma karşı harekete geçildi. Yeni uygulama hayata geçiyor. Bununla birlikte yurttaşın mağdur olmasının önüne geçilecek.

'TAPU GÜVENİLİR HESAP'

Sabah'taki habere göre devletin sağladığı güvence ile artık konut alım-satımlarında kullanılan 'Tapu Güvenilir Hesap', tapu veya para alımını güvence altına alacak ve bu sayede paranın veya tapunun el değiştirdiği sırada oluşabilecek herhangi bir olumsuzluk önlenecek. Bu hesap, Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren Takasbank ile kamu bankaları Ziraat, Vakıf ve Halkbank'ta kullanılmakta.

TAKASBANK İLE İŞLEM

Para transferini Takasbank üzerinden gerçekleştirmek isteyen kişiler, öncelikle Tapu Müdürlüğü'ne başvurmalı ve alıcı-satıcı olarak müracaatlarını tamamlanması gerekir.

Ardından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından bir e-tahsilat numarası verilir. Bu numara ile alıcı ve satıcılar, Tapu Takas web sitesi, mobil uygulama veya e-Devlet üzerinden Takasbank aracılığıyla işlem yapabilir.

KAMU BANKALARI DA DEVREDE

Konut alıcı ve satıcıları, kamu bankalarında işlem yapabilmek için öncelikle Tapu Müdürlüğü'ne başvurmalıdır. Buradan alınan e-tahsilat numarasıyla en yakın kamu bankası şubesine giderek vadesiz mevduat hesabı açtırmalı veya var olan hesabını kullanmalıdır.

Satıcı bilgileri sisteme işlendikten sonra alıcı onayıyla işlem başlar ve transfer bedeli banka güvencesi altına alınır. Tapu devri gerçekleşmezse, evi devralacak kişi bankaya başvurarak paranın kendisine yatırılmasını sağlar.