Ev kiralamak isteyenlerin dikkatine! 7 milyona yakın kiracının başı yanabilir...

Ev kiralamak isteyenlerin dikkatine! 7 milyona yakın kiracının başı yanabilir...

Türkiye'de kirada oturan milyonlarca vatandaş ekonomideki son durum nedeniyle yüksek fiyatlarda ödemeler yapıyor. Birçok kiracı ise daha uygun ev için arayışta. Ancak kiralık ev ararken dikkat edilmesi gereken hususlar var...

Son zamanlarda ekonomik krizle birlikte ev fiyatları fırlarken, kiralık evlerde de durum farklı değil. Birçok yerde ev kiraları, asgari ücreti dahi geçiyor. Bu da ev bulmayı zorlaştıran bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Kiracılar, fiyatlardaki çılgın artışlar, yasal sınırları aşan fahiş zamlar ve kimi ev sahipleirinin zamansız zam talebi ve evden çıkma baskılarıyla da karşı karşıya kalabiliyor.

TÜRKİYE'DE HER 100 EVDEN 26.8'İ KİRADA OTURUYOR

Bugün Türkiye’de her 100 evden 26.8’inin kirada olduğu biliniyor. Türkiye'de yaklaşık 6.5 milyon hanenin ise kiracı olduğu tahmin ediliyor ve hayat pahalılığı ile birlikte kiracıların artık çok daha dikkatli olması ve uygun evler bulsalar dahi imzaladıkları sözleşmelere dikkat etmesi gerekiyor.

EV KİRALARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Bir daireyi kiralayacağınız zaman dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar:

-Dairenin tadilata ihtiyacı varsa, kira tutarından düşerek tadilat yapılmasını önerin . Apartmanın aidatı ve ortak giderleri ile ilgili önceden bilgi almayı es geçmeyin ve eşyalarınızın kiralayacağınız eve uygun olup olmadığını önceden ölçün. Net bir kira sözleşmesi imzalamanız, ileride karşınıza çıkacak sorunların da önüne geçecek ve anlaşmazlıkları hukuken çözecektir. Ev sahibi ve kiracı adına olmazsa olmaz şartlar; yıllık ve aylık kira bedelinin, yıllık zam oranının, artış döneminin, depozito bedelinin, sözleşme süresinin ve kira bedelinin hangi zaman aralığında ödeneceğinin kira sözleşmesinde net bir biçimde belirtilmiş olmasıdır. Sözleşmedeki detaylara dikkat edip buna göre anlaşmaya varırsanız kimsenin başı ağrımaz. Ancak sözleşme olmadan kiraya çıkıyorsanız veya sözleşmede gözden kaçırdığınız bir detay olursa başınız yanabilir. Siz siz olun ister ev sahibi ister kiracı, sözleşmenizi dikkatlice okuyup ona göre imza atın.