Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İmzayı atan kiracı çıkmak zorunda mı?

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İmzayı atan kiracı çıkmak zorunda mı?

Ev sahibi ve kiracı uyuşmazlıkları nedeniyle mahkeme salonları doldu. Hukukçular, son dönemde taahhütname nedeniyle evden çıkarmaların arttığını belirtti. Peki imza atan kiracı çıkmak zorunda mı? İşte ayrıntılar...

Son dakika haberi… MEB’den milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren son dakika kararı geldi. Uzun süreden beri konuşulan değişiklik geliyor. Okullarda eğitim sistemi ve tatil günleri sil baştan değişiyor. İlkokul, ortaokul, lise öğrencilerinin tamamını ilgilendiren açıklama yapıldı. Haberi alan öğrenciler sevinçten resmen bayram edecek. Artık hafta sonu tatili 3 gün oluyor. Cuma, Cumartesi, Pazar günleri okullar tatil olacak. İşte MEB’in son dakika kararının detayları…

Milli Eğitim Bakanlığından son dakika duyurusu yapıldı. Eğitim sistemine çok köklü değişiklik geliyor. Öğrenciler bu karara çok sevinecek. Çünkü okullarda eğitim sistemi değişiyor. Hafta sonu tatili uzayacak, ders günleri kısalacak. Tüm detaylar netleşti. MEB 81 ile resmi yazı gönderdi. Peki yeni eğitim sistemi ne zaman başlayacak? Okullar ne zaman açılacak? İşte MEB son dakika açıklaması…

ARTIK HAFTA SONU TATİLİ 3 GÜN OLACAK
Tüm dünya uzun süreden beri eğitim sistemleri ilgili yeni kararlar alıyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde son yıllarda Finlandiya modeli eğitim tercih ediliyor. Finlandiya modeli eğitimde haftalık ders günleri 4 gün olurken hafta sonu tatili ise 3 gün oluyor. Eğitim konusunda dünyanın en başarılı ülkelerinden olan Finlandiya’nın bu başarısı dolayısıyla tüm dünyanın da dikkatini çekti. Avrupa ülkeleri tek tek bu eğitim modeline geçmeye başladı.

MEB’DEN DE ÖNEMLİ KARAR
Finlandiya modeli eğitim son yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alırken Türkiye’de de yavaş yavaş konuşulmaya başlandı. MEB’in de kısa süre içinde bu şekilde eğitimi kabul edileceği iddia edildi. Yeni eğitim öğretim yılında başlaması beklenen Finlandiya modeli eğitim için öncelikli uygulama pilot bölgelerde yapılacak. Tam uygulamanın ise gelecek yıl başlayacağı öğrenildi.

FİNLANDİYA MODELİ EĞİTİM NEDİR?
Finlandiya Modeli Eğitim, dünya çapında örnek gösterilen ve takdir edilen bir eğitim sistemi yaklaşımını ifade eder. Finlandiya, eğitimdeki başarısı ve yenilikçi yaklaşımıyla dikkat çeken bir ülke olarak bilinir. Finlandiya Modeli'nin temel prensipleri ve özellikleri şunlardır:

Eşitlik ve Erişim: Finlandiya'da eğitim herkes için eşit ve ücretsizdir. Öğrencilerin sosyal ve ekonomik arka planlarına bakılmaksızın eğitim olanaklarına erişimleri sağlanır. Bu, eğitimde fırsat eşitliğini ve toplumsal adaleti destekler.

Az Standartlı Sınavlar: Finlandiya Modeli'nde sınavlar ve değerlendirme sistemi daha az odaklanır. Öğrencilerin başarılarını ölçmek için sıkça standardize edilmiş sınavlar yerine, öğretmen değerlendirmeleri ve portfolyo değerlendirmeleri tercih edilir.

Oyun TEmelli Öğrenme: Çocukların erken yaşlardan itibaren öğrenmeyi oyunlaştırıcı ve deneyimsel yollarla yapmalarına önem verilir. Bu şekilde öğrencilerin merak duyguları ve yaratıcılıkları desteklenir.

Öğretmenlerin Rolü: Finlandiya'da öğretmenler, yüksek eğitim almış profesyoneller olarak kabul edilir. Onlara büyük bir özerklik verilir ve onların rehberliği, öğrenci odaklı öğrenmeyi destekler.

Kısa Ders Saatleri ve Az Ev Ödevi: Öğrencilerin ders saatleri sınırlıdır ve aşırı miktarda ev ödevi verilmez. Bu, öğrencilerin ders dışı etkinliklere, aileleriyle vakit geçirmeye ve dinlenmeye daha fazla zaman ayırabilmelerini sağlar.

Teknolojinin Uygun Kullanımı: Teknoloji eğitimde destekleyici bir araç olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yılbaşından bu yana 90 bin kira davası bulunduğunu, geçen yıl bu oranın 45 bin olduğunu ve yüzde 100 artış yaşandığını belirtti.

Milliyet'e konuşan Avukat Fatih Ekrem Ekinci, "Tahliye taahhüdü imzalayan kiracı çıkmak zorunda mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Tabi ki yasal olarak çıkmak zorunda. Çıkmadığı taktirde sulh hukuk davasında açılan tahliye davasından daha kısa süren icra hukuk mahkemesinde dava söz konusu olacaktır. Yani dava daha kısa sürede sonuçlanacaktır.”

"YÜZDE 25 ZAM SINIRI DEVAM EDEBİLİR"
Avukat Kerem Olcayto ise ,“Yüzde 25 zam sınırının ilk getirilme amacı enflasyonist ortamla beraber kira bedellerindeki kontrolsüz, temele dayanmayan rayiç bedellerdi. Bunun belli düzlemde sabit tutulması açısından yüzde 25 getirildi. Enflasyonun hedeflenen çizgiye gelmemesi, kira bedellerinin keyfi olmaması açısından rakam sabit tutuldu" dedi.

Önümüzdeki sene uzar mı? Burada enflasyon oranları belirleyici olacaktır diyen Olcayto ise şöyle konuştu:

"Daha normal bir enflasyonist ortam olursa yine sınırlama olmadan eskiye geri dönüş olur. Ancak uzatılmasını gerektirecek bir ekonomik ortam söz konusu olursa yüzde 25 zam sınırı devam edebilir.

DAVALARDAKİ PATLAMANIN SEBEBİ NE?
Şu an açılan her iki davadan birisi kira tespiti ve kira tahliyesi üzerinedir. Bunun sebebi şudur: Mal sahipleri açısından bu davalar genellikle açılıyor. Kiracısının verdiği kiranın piyasanın altında kaldığını düşünen mal sahipleri kira tespit davaları açabilmek için 5 yıl, tahliye için 10 yılı beklemek zorundadır. 5 yılı doldurmayan mal sahipleri kiracıları ile anlaşmamalarından dolayı bu davaları açmak zorunda kaldılar. 2 senedeki dava patlamasının temel nedeni budur.

5 yılın altında olup da yasal sürede tespit davası açamayan mal sahipleri kira bedellerinin rayiç bedelin çok altında kalmasından dolayı bu yola başvurdular.

Tahliye davalarında da 10 yılı dolduramayanlar, bahaneler üreterek, kira bedellerinin düşük kalmasından dolayı davaları açıyorlar."

Çok Alanlı Eğitim: Lisans eğitimleri genellikle çok yönlüdür ve öğrencilerin ilgi alanlarına göre seçmeli dersler almaları teşvik edilir.

Öğrenci Sağlığı ve Refahı: Öğrencilerin sağlığı ve psikolojik refahı önemsenir. Zorlayıcı sınav baskısı azaltılır ve okullar, öğrencilerin genel mutluluğunu ve iyilik halini desteklemeyi amaçlar.

Finlandiya Modeli Eğitim, uluslararası değerlendirmelerde üst sıralarda yer alarak eğitim alanında başarılarını sürdürmekte olan Finlandiya'nın yaklaşımını ifade eder.