Ev sahipleri sakın bunu yapmayın! 90 bin TL cezası var!

Ev sahipleri sakın bunu yapmayın! 90 bin TL cezası var!

Ev sahiplerinin yapmaması gereken çok önemli bir konu var. Eğer bunu yaparsanız 90 bin TL ceza yemeniz an meselesi.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Muharrem Kılıç, ev sahiplerine yönelik idari yaptırımların artırıldığını ve bir ev sahibinin 90 bin TL ceza aldığını duyurdu.

EV SAHİPLERİ, EMLAKÇILAR, İLAN VEREN İNTERNET SAYFALARINA CİDDİ CEZALAR VERİLDİ

Kılıç, TİHEK’in ayrımcılıkla mücadele konusundaki çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Medeni hal gibi çeşitli ayrımcılık unsurlarıyla ilgili olarak ev sahipleri, emlakçılar ve ilan veren web sayfalarına ciddi cezaların verildiğini belirtti.

Bu çerçevede, TİHEK’in görevlerini üç ana başlık altında sürdürdüğünü ifade eden Kılıç, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, ayrımcılıkla mücadele ve ulusal önleme görevlerinin öncelikler olduğunu vurguladı.

90 BİN LİRA CEZA

Kurum olarak hapishaneler ve koruma altında tutulan kişilerin bulundukları yerleri denetlediklerini dile getiren Kılıç, resen inceleme yetkileri sayesinde hak ihlallerini incelediklerini ve tematik raporlar yayımladıklarını belirtti. Ayrıca her yıl Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yıllık insan hakları raporunu sunduklarını da ekledi.

TİHEK’in bu şekilde ayrımcılığı engellemek ve insan haklarını korumak adına önemli bir rol üstlendiği görülüyor. Ev sahibi hakkında alınan 90 bin lira ceza da böylece benzer durumları yaşamak istemeyen diğer ev sahipleri için caydırıcı bir örnek olabilir.

YAPTIRIM UYGULANIYOR

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Muharrem Kılıç, ayrımcılıkla mücadele kapsamında ev sahipleri, emlakçılar ve ilan veren web sayfalarına verilen cezaların artırıldığını açıkladı. TİHEK, çeşitli ayrımcılık temelleri üzerine yapılan başvuruları inceliyor ve karara bağladıktan sonra yaptırım uyguluyor.

Başkan Kılıç, TİHEK’in çalışmaları hakkında konuşurken, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, ayrımcılıkla mücadele edilmesi ve ulusal önleme görevi üzerinde durdu. Ayrımcılıkla mücadele noktasında, cinsiyet, ırk, renk, din, dil, etnik köken, medeni hal, servet, engellilik gibi temellerde yapılan başvuruları değerlendiren TİHEK, 90 bin liraya kadar para cezası verebiliyor. Bu cezalar, ev sahiplerine, emlakçılara ve ilan veren web sayfalarına uygulanabiliyor.

Özellikle medeni hal temelinde yapılan ayrımcılık başvurularına da değinen Kılıç, örneğin ev sahiplerinin bir kişiye bekar olduğu için evini kiralamak istememesi durumunda, TİHEK’in idari yaptırımlar uygulayabileceğini belirtti. Ayrıca, kiralama ilanlarının yer aldığı web sayfalarında da ayrımcılık ifadelerine rastlandığında, TİHEK’in bu duruma yönelik yaptırım uyguladığını vurguladı.