Hedefte günlük kiralık evler var

Hedefte günlük kiralık evler var

Günlük kiralık evler için 'komşu izni' ve 'ihbar hattı'nın yolda olduğu belirtildi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, Türkiye'nin genelinde kira dengesini bozan ve turizmi olumsuz etkileyen günlük kiralık evler hakkında Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile görüşmelerini anlattı.

TURİZMİN DENGESİNİ BOZDU

ATSO Başkanı Ali Bahar ise Antalya'da özellikle kemikleşen Airbnb sorunu konusunda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile ayrıntılı olarak konuştuklarını söyledi. Görüşmeyi Hürriyet gazetesine anlatan Bahar, kayıt dışı faaliyet gösteren günlük evlerin "turizmin dengesini bozduğunu" belirtirken, amaçlarının yasak olmadığını ama denetimlerin artırılmasını istediklerini söyledi.

"GÜNLÜK KİRALIK DAİRELERİN ENGELLENMESİNİN ÖNÜ KISMEN AÇIK"

Bahar'ın, "Amacımız bu işi belli bir sisteme dahil etmek. Mesela ilk aldığımız resmi bilgiye göre; bir binada bir daire Airbnb sistemine dahil edilmek isteniyorsa tüm apartman sakinlerinin iznine ihtiyaç duyulacak. Yani siz, ‘Ben kafama göre dairemi günlük, aylık kiraya veriyorum’ diyemeyeceksiniz" sözleri dikkat çekti.

Ancak Bahar'ın "komşu izninden" söz etmesine rağmen, şu an da fiiliyatta apartmanda bir kişinin karşı çıkması halinde günlük kiralık dairelerin engellenmesinin önü kısmen açık. Türkiye'deki mevcut mevzuata göre, ev sahiplerinin günlük kiralık ev ruhsatı alması gerekiyor. Ruhsatsız şekilde günlük olarak ev kiralamak suç sayılıyor; cezası da 2022 yılı verilerine göre 18 bin TL’ye kadar yükselebiliyor. Evlerin birçoğu ruhsatsız şekilde verildiği için de vatandaşlar kendi girişimleriyle, kendi binalarındaki günlük kiralık evleri bir yere kadar engelleyebiliyor. ATSO Başkanı'nın açıklamaları ise 'komşu izni'nin resmileşeceği ve her durumda uygulanacağı anlamına geliyor.

İHBAR HATTI

Bahar, denetimlerin sıklaştırılabilmesi için günlük kiralık evlerin yanı sıra emlakçı, taksici ve berberleri de kapsayacak bir "ihbar hattı" önerdiklerini de açıkladı. "Çünkü istediğiniz kadar sistem geliştirin eğer yeterli ve etkili şekilde denetim yapılmazsa sonuca ulaşamıyorsunuz" diyen ATSO Başkanı, "Belki de bu sürece sivil toplumu da dahil etmek gerekebilir" ifadelerini kullandı.

DENETİMLER VE CEZALAR

ATSO Başkanı günlük kiralık evlere ayrı bir vergilendirme sisteminin de gündemde olduğunu açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, 27 Ağustos'ta vergilerle ilgili yaptığı açıklamada son dönemde "konut, turizm amaçlı villa ve günübirlik kiralamalardaki artış ve beyan dışı bırakılan kazançları da mercek altına aldıklarını" söylemişti.

Şimşek, analiz çalışmaları neticesinde bugüne kadar kira gelirini beyan etmeyen 240 bin kişiye bilgilendirici ve yönlendirici SMS'ler gönderdiklerini söyledi, konut olarak kiraya verilen taşınmazların tespitin için ilk aşamada 3 bin 720 adrese ziyarette bulunarak kiracılardan ödenen kira bedeline ilişkin bilgi ve kira kontratlarını istediklerini anlatarak şöyle demişti:

"Bu verileri, elde edilen kazançların beyan döneminde doğru bir şekilde beyan edilip edilmediğinin kontrolünde kullanacağız ve kazancını beyan dışı bırakanlar hakkında gerekli cezai işlemleri yapacağız. Günübirlik kiralamalar konusunda kısa süre içinde 5 binden fazla adreste denetim yapıldı. Bu denetimlerde 555 kişinin ticari kazanç olarak değerlendirilmesi gereken günübirlik kiralama işi yaptığı halde kayıtsız çalıştığı tespit edilmiş ve 7,2 milyon lira ceza kesildi."