İstanbul'da ortalama ev kirası kaç TL? Hafize Gaye Erkan'ın ev bulamamasından sonra merak konusu oldu

İstanbul'da ortalama ev kirası kaç TL? Hafize Gaye Erkan'ın ev bulamamasından sonra merak konusu oldu

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın İstanbul'da ev bulamamasın ve annesinin yanına taşındığını söylemesinin ardından İstanbul'da ortalama kira fiyatlarının ne kadar olduğu merak edildi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, İstanbul’da ev bulamadığını söyleyerek fiyatların ‘müthiş’ pahalı olduğunu ifade etti.

"MÜTHİŞ PAHALI. ANNEMLERE YERLEŞTİK"

Hürriyet gazetesine verdiği röportajda kira sorununa değinen Erkan, "İstanbul, Manhattan’dan pahalı olur mu? Biz İstanbul’da ev bulamadık. Müthiş pahalı. Annemlere yerleştik, onların yanında kalıyoruz" ifadelerini kullandı. Böylece Erkan barınma krizini ilk kez teyit etmiş oldu.

7 MİLYONDAN FAZLA HANE KİRADA YAŞIYOR

BirGün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre; fiyatların büyük bir hızla tırmanması ve krediye erişim zorluğu, ev sahipliğini giderek düşürmeye başladı. TÜİK'in verilerine göre ev sahipliği oranı son 10 yılda yüzde 60,9’dan yüzde 56,7’ye gerilerken, kiracılık oranı yüzde 20’den yüzde 27,2’ye yükseldi. Ülkede 7 milyonun üzerinde hane oturduğu ev için kira ödüyor. Konutlarda kira artış oranına yönelik getirilen yüzde 25 sınırlaması, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdi.

KİRA FİYATLARI DÜŞÜYOR AMA NE ÇARE...

Kira fiyatlarının artış hızında son birkaç aydır düşüş gözlemleniyor. BETAM’ın araştırmasına göre ülke geneli ile İstanbul ve İzmir’de son beş, Ankara’da son dört aydır kira artış hızında gerileme yaşanıyor. Ancak kira fiyatları o kadar yüksek seviyedeki yaşanan düşüş hissedilir bir boyutta değil.

İSTANBUL'DA ORTALAMA KONUT KİRASI 20 BİN TL CİVARINDA

Kira fiyatları geçen yılın kasım ayına kıyasla İstanbul’da yüzde 9,3, Ankara’da yüzde 60,1, İzmir’de ise yüzde 34,1 oranında daha yüksek seviyede. Mevcut koşullarda İstanbul’da 120 metrekarelik ortalama bir dairenin kirası 20 bin lira civarında. Kira bedeli asgari ücretin 8 bin 600 TL, açlık sınırının ise 6 bin lira üzerinde bulunuyor.

TÜRKİYE KONUT FİYATLARINDA ZİRVEDE

Türkiye son yıllarda kira artışı konusunda OECD ülkeleri arasında da zirveye yerleşti. Diğer ülkelerle fark ise giderek daha da açıldı. OECD’nin hazırladığı ”Konut fiyatları” istatistikleri; konut kira fiyat endekslerini, reel ve nominal konut fiyat endekslerini, fiyat-kira ve fiyat-gelir oranlarını içeriyor. 2015’in baz yılı alındığı hesaplamada kira fiyat endeksinin Türkiye’de 519 olarak hesaplanmış. Kira fiyatlarında Türkiye’yi 174 ile Macaristan takip ediyor.

Not: BETAM tarafından 2017 Eylül ayı referans alınan değerin 100’den büyük olması kira fiyatlarının referans döneme kıyasla yükseldiğini göstermektedir.

Türkiye: 505

Macaristan: 174

Litvanya: 170

Slovenya: 167

Polonya: 162

Estonya: 160

İrlanda: 160

İzlanda: 150

Şili: 145

Avusturya: 136