Kapalıçarşı'nın ilk kiremitleri döşenmeye başladı

Kapalıçarşı'nın ilk kiremitleri döşenmeye başladı

Günümüzün dev alışveriş merkezlerinin dünyadaki en büyük ve eski örneği İstanbul’daki Kapalıçarşı. 554 yıl önce yapılan Kapalıçarşı’da 7 ay önce restorasyon çalışması başladı.

Elbette bunun altı yıl süren proje hazırlığının ardından başladığını da hatırlatmak gerek. 

Restorasyon çalışmaları çatı, altyapı ve güçlendirme olarak üç aşamada tamamlanacak. 
Üç aşamada gerçekleştirilecek restorasyonun çatı ve altyapı çalışmalarının bu yılın sonunda bitirilmesi planlanıyor. Çatı kısmında başlayan çalışmalarda sona gelindi ve çatıya ilk kiremitler döşenmeye başladı. Titizlikle yürütülen çalışmalarda önce eski kiremitler kaldırılarak binanın beton kısmına ulaşıldı. Bu kısımda, geçen zaman içinde oluşan hasarlar onarıldı ardından da su geçirmez çatı malzemesiyle kaplandı. Nihayetinde üzerine alaturka kiremitle yeni çatı oluşturuldu.


Su depoları ve antenler kalkıyor


Restorasyonla birlikte çatıya konan çoğu 1 tonluk su depoları kaldırılıyor. Klima ve çanak antenlerin binaya zarar vermeyecek ve görüntü kirliliğine yol açmayacak şekilde, hazırlanan plana göre yerleştirilmesi de sürüyor. Çatıdaki molozların bölgeden uzaklaştırılması içinde de çatıda yol açılmış. İşçiler, bu yol tek sıra halinde kullanarak molozları taşıyor.


Çatı ve altyapı yıl sonuna bitecek


Tarihi çarşıyı yağmur ve nemden korumaya yönelik çatı yenilemesi devam ederken, eş zamanlı olarak altyapı çalışmaları da sürüyor. Çatı ve altyapı çalışmalarının 2017 sonunda bitirilmesi planlanıyor.


554 yıllık Kapalıçarşı’nın iç kısımlarına ise daha sonra müdahale edilecek. Bu kapsamda bazı kemerlerde oluşan hasarlar ile dükkân tadilatları sırasında ortadan kaybolan taşıyıcı kolonlar elden geçirilecek.


Zaman zaman olumsuz eleştirilerimize muhatap olan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, alkışı hak eden bir çalışma için yoğun bir çaba içinde. Diğer konulardaki eleştirilerimiz saklı kalmak kaydıyla teşekkür ederiz kendisine. Ancak, özellikle “rantsal dönüşüm” şikayetlerinin sıkça dillendirildiği belediye sınırlarında, bu şikayetleri de dikkate alması da beklentilerimiz arasında.  
 

Yıllardır alarm veriyordu


110 bin 868 metre kare bir alana sahip olan 45 bin metre kare kapalı alanı bulunan ve her gün 300 ile 500 bin kişinin ziyaret ettiği Kapalıçarşı yıllardır alarm veriyordu. Tarihi binanın çatısı adeta bir klima ve çanak anten tarlasına dönerken, tonlarca ağırlıktaki plastik su depolarının gelişi güzel yerleştirilmesi tarihi yapı için büyük tehlike oluşturuyordu. Tarihi mekânın içindeki bulunan bazı kemerlerde çökme meydana gelmiş, tavanda oluşan çatlaklar, büyüyerek bazı yerlerde 10 santimetreyi geçmişti. Çökme tehlikesi geçiren iç tavan kemerlerinden bazıları demirle desteklenmişti. 


Herhangi bir tarihi eser değil


Restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kapalıçarşı'nın yılda 91 milyon 200 bin ziyaretçiyle dünyanın en fazla ziyaret edilen yeri olduğunu belirterek “Burası herhangi bir tarihi eser değil. Yaptığımız restorasyonun her aşamasının Anıtlar Kurulu ve bilim heyetimiz tarafından onanması gerekiyor. Bu nedenle bölgede çok dikkatli bir çalışma sürdürüyoruz. Turizmin etkilenmemesi için gece gündüz çalışılıyor. Gündüz yapılan çalışmalar sırasında ortaya çıkan molozlar, gece çarşı kapandıktan sonra bölgeden uzaklaştırılıyor” diyerek özetliyor, çalışmaları.