Konut kampanyası başlamadan fiyatlar yüzde 20 arttı! İşte farklı şehirlerdeki en ucuz ve en pahalı ev fiyatları!

Konut kampanyası başlamadan fiyatlar yüzde 20 arttı! İşte farklı şehirlerdeki en ucuz ve en pahalı ev fiyatları!

Orta gelirliyi ev sahibi yapma kampanyası henüz başlamadan fiyatlarda yüzde 20'lik artış yaşandı.

Hükümetin seçim öncesi müjdelerinden biri olarak açıkladığı orta gelirliyi ev sahibi yapma kampanyası daha başlamadan konut fiyatları yüzde 10 ila 20 arasında arttı.

dealership-concept-bank-concept-toned-sales-manager-ready-give-key-young-couple-love-after-signing-agreement-contract-purchase-sale-549566-193.webp

NEBATİ'Yİ DİNLEMEDİLER

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin "Fiyatları takip ediyoruz, fiyat artıranlar çok incinir" sözlerine rağmen kampanyanın duyurulduğu sabah, ilan sitelerinde birbirinden farklı semtlerde fiyat artışları başladı.

hand-agent-with-home-palm-key-finger-1421-85.webp

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, İstanbul Üsküdar'da 4 milyon 750 bin TL’ye satılan 3+1 ev, 5 milyon 250 bin TL’ye çıkarken, Maltepe’de 2 milyon 950 bin TL’ye satılan 2+1 ev ise, 3 milyon 500 bin TL’ye çıktı. 

050559771-9-konut-kupur-1-eko-sb.webp

EV ALMAK HAYAL OLDU

İktidarın enflasyon ve ekonomi politikaları ile ilgili attığı adımlar konut fiyatlarında son 10 yılda yüzde 1.211 artışa yol açtı. Buna karşın asgari ücret ise yalnızca yüzde 600 arttı. Bu da vatandaşı ev alma hayalinden bir hayli uzaklaştırdı. 

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) araştırmasına göre bu sürede kiracıların oranı yüzde 21’den 27’ye çıkarken ev sahipliği oranı da yüzde 59’dan 55’e geriledi. 

050558891-9-konut-kupur-2-eko-sb.webp

KONUTLAR SATILAMAYACAK, YURTTAŞ KONUTA ULAŞAMAYACAK

Hükümetin yurttaşın derinleşen konut krizine çözüm bulmak iddiasıyla gündeme getirdiği konut kampanyası sorunu çözmekten uzak kaldı. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, kampanya ile birlikte fiyat artışları yaşandığını belirterek bu artışlarla konutların satılamayacağını ve yurttaşın da konuta ulaşamayacağını söyleyerek acil müdahale istedi.

"FIRSATÇILAR DURMUYOR"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa da fiyatların arttığını belirterek “Küçük çaplı müteahhitler de sıfır konutlarda fiyat arttırdı. Devlet elini taşın altına koydu, fırsatçılar durmuyor şimdi de” diyor. 

"KEŞKE BU KAMPANYAYA TÜM KONUTLAR DAHİL EDİLSEYDİ"

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise “Yeni evlerde fiyatlar çok yüksek, yurttaşın satın alma gücünü zorluyor. İkinci elde hem fiyatlar uygun hem de piyasada seçenek çok. Keşke bu kampanyaya da tüm konutlar dahil edilseydi” yorumunu yapıyor.

İşte farklı şehirlerdeki 2+1 evlerin en düşük ve en yüksek fiyatları

İstanbul

Beşiktaş: 4.2 milyon TL - 19.7 milyon TL

Kadıköy: 4.5 milyon TL - 18.25 milyon TL

Şişli: 3.5 milyon TL - 26 milyon TL

İzmir

Karşıyaka: 1.6 milyon TL - 4 milyon TL

Ankara

Çankaya: 1.4 milyon TL - 4.9 milyon TL

Gaziantep: 910 bin TL - 1.6 milyon TL

Van: 750 bin TL - 1.3 milyon TL

050600735-9-konut-kupur-3-eko-sb.webp
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa bu sorunu “Müteahhitler, kredi sınırlaması ile vergiden kaçıyor yurttaşın da eve ulaşmasını zorlaştırıyor. İlanların altına açıkça yazıp suçlarını itiraf ediyorlar” diyor. Müteahhitlerin kredi sınırlamasının bu kampanyadaki en büyük sorun olacağını söyleyen Hakan Akdoğan da “Markalı projelerde sorun yok onlar fatura kesebiliyor. Ama sokak arası müteahhitlerin vergiden kaçma yolları yurttaşın elini daraltacak. Yurttaş markalı projelere mecbur kalacak” diyor. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu ise bu konuya çözüm olarak enflasyon muhasebesini öneriyor. Tellioğlu konut piyasasına ilişkin ise “Fiyat artırmamak istiyoruz, çok da direniyoruz. Ama maliyetlerimiz her geçen gün artıyor, çimentodan betona zam durmuyor ki” diyor.