Taşınanların ilk tercihi İstanbul'da Kadıköy, Ankara'da...

Taşınanların ilk tercihi İstanbul'da Kadıköy, Ankara'da...

2018'in ikinci çeyreğinde REIDIN – Enakliyat Taşınma Endeksi İstanbul'da %32,1, Ankara'da ise %44 oranında arttı. İstanbul'da en çok Ümraniyeliler, Ankara'da ise Çankayalılar taşındı. Taşınmalarda en çok tercih edilen ilçe ise İstanbul'da Kadıköy, Ankara'da Etimesgut oldu.

2007'den bu yana gelişmekte olan piyasalara odaklı gayrimenkul bilgi şirketi olarak hizmet veren REIDIN, taşınmak isteyen kişilerle evden eve nakliyat firmalarını bir platformda buluşturan Enakliyat ile birlikte REIDIN – Enakliyat Taşınma Endeksi'ni oluşturdu. Endekse göre 2018'in ikinci çeyreğinde, İstanbul'daki endeks değeri bir önceki çeyreğe oranla %32,1 artış gösterdi. 2017'nin ikinci çeyreğine göre ise yıllık değişim %13,4 oldu. 2017 yıl ortalamasının 100 olarak baz alındığı REIDIN – Enakliyat İstanbul Taşınma Endeksi, hem çeyreklik hem de yıllık periyotta yukarı yönlü hareket etti. Endeksin en yüksek değere sahip olduğu dönem ise yaz aylarına denk gelen 2017'nin üçüncü çeyreği oldu.
 
İstanbul'da en çok Ümraniyeliler taşındı
Endekse göre İstanbul'da en çok taşınan ilçe %7,22 ile Ümraniye, en çok taşınan mahalle ise %1,55 ile Küçükçekmece ilçesine bağlı Atakent Mahallesi oldu. Başka semtlere yönelik taşınma hareketinin en yoğun olduğu diğer ilçeler ise sırasıyla şöyle: %5,60 Maltepe, %5,25 Esenyurt, %5,22 Üsküdar ve %4,94 Küçükçekmece.
 
İstanbul'da taşınma hareketliliği en yüksek ilçe Kadıköy
Endekse göre İstanbul'da taşınma açısından en hareketli ilçe %6,74 ile Kadıköy, en hareketli mahalle ise %1,09 ile Küçükçekmece ilçesine bağlı Atakent Mahallesi oldu. Taşınma hareketliliğinin en yüksek olduğu diğer ilçeler ise sırasıyla şöyle: %6,57 Ümraniye, %5,57 Maltepe, %5,05 Esenyurt, %4,79 Küçükçekmece.
 
En çok tercih edilen ilçe Kadıköy
İstanbul'da en çok tercih edilen ilçe %10,56 ile Kadıköy olurken, en çok tercih edilen mahalle olarak ise %1,48 ile Beylikdüzü ilçesine bağlı Adnan Kahveci Mahallesi öne çıktı. En çok tercih edilen ilçeler sıralamasında Kadıköy'ü %6,19 ile Maltepe, %5,20 ile Beylikdüzü, %4,76 Ümraniye ve %4,65 Üsküdar izledi.
 
Ankara Taşınma Endeksi önceki çeyreğe göre %44 arttı
REIDIN – Enakliyat Ankara Taşınma Endeksi ise, 2018'in ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %44,0 oranında arttı. 2017'nin ikinci çeyreğindeki endeks değerine göre ise yıllık değişim %4,9 oldu. 2017 yıl ortalamasının 100 olarak baz alındığı REIDIN – Enakliyat Ankara Taşınma Endeks trendi, 2018'in ikinci çeyreğinde hem çeyreklik hem de yıllık periyotta yukarı yönlü hareket etti. Endeksin en yüksek değere sahip olduğu dönem yaz aylarına denk gelen 2017'nin üçüncü çeyreği oldu.
 
Ankara'da en çok Çankayalılar taşındı 
REIDIN – Enakliyat Ankara Taşınma Endeksi 2018 ikinci çeyrek sonuçlarına göre en çok taşınan ilçe %26,33 ile Çankaya oldu. Çankaya aynı zamanda yüzde 25,96 ile taşınma hareketliliğinin en yüksek görüldüğü ilçe olarak dikkat çekti. Çankaya'yı %22,46 ile Etimesgut, %14,04 ile Keçiören, %12,81 ile Yenimahalle ve %9,12 ile Mamak izledi.
 
Ankara'da taşınanların ilk tercihi Etimesgut 
2018 ikinci çeyrek sonuçlarına göre Ankara'da en çok tercih edilen ilçe %29,3 ile Etimesgut,
en çok tercih edilen mahalle ise yine %3,86 ile Etimesgut ilçesine bağlı Eryaman Mahallesi oldu. Etimesgut'u %17,20 ile Çankaya, %13,38 ile Yenimahalle, %12,74 ile Mamak ve %9,55 ile Keçiören izledi. Ankara'nın Etimesgut ilçesine bağlı Eryaman Mahallesi aynı zamanda yüzde 2,8 ile en çok taşınan mahalle oldu. 
 
“Talep toplu taşıma ve yeşil alana göre şekilleniyor”
REIDIN CEO'su Kerim Bertrand, Enakliyat ile yaptıkları işbirliğinin, şehir içi göçleri ve göçlerin başlangıç noktasıyla varış noktasındaki konutların niteliği hakkında son derece değerli ve Türkiye'de eşi bulunmayan nitelikte analiz sağlayan veriler elde etmelerini sağladığını söyledi. Bertrand, “Raporu incelediğimizde en çok tercih edilen mahalle Beylikdüzü ilçesine bağlı Adnan Kahveci Mahallesi olmuştur. Ankara Etimesgut ilçesine bağlı Eryaman mahallesi tıpkı Adnan Kahveci Mahallesi gibi şehir merkezine uzak ve site ağırlıklı bir bölgedir. Buna rağmen toplu taşıma araçlarına ulaşılabilirliğinin yüksek olması ve bu bölgelerde yeşil alanların fazla olması taşınmaları bu bölgelere yoğunlaştırmaktadır. Taşınma Hareketliliği Raporu'nun sonuçları; insanların artık şehir merkezinden sıyrılıp daha sakin ve yeşil alanlara yöneldiğini göstermektedir” dedi.
 
Enakliyat Kurucu Ortağı İskender Yılmaz ise Taşınma Hareketliliği Raporu ikinci çeyrek sonuçları için şunları söyledi: “REIDIN-Enakliyat Taşınma Hareketliliği Raporu, İstanbul ve Ankara içinde gerçekleşen taşınmalara ilişkin sunduğu analiz ile evden eve nakliyat sektörü ve emlak sektörü için dikkat çekici sonuçlar ortaya koymaktadır. Açıklanan verilere göre Kadıköylüler ilçelerinden vazgeçemiyor. Kentsel dönüşümün hızla devam etmesiyle ilçe sakinlerinin geçici de olsa başka bir ilçeye taşınması beklenirken, Kadıköylüler yine de Kadıköy içinde başka bir adrese taşınıyor. Ankara'da ise Etimesgut hem şehir merkezine yakın hem de şehrin kalabalığından biraz uzak olmasından dolayı, taşınmalarda en çok tercih edilen bölge olarak öne çıkıyor.”