Ünlü ekonomist, kiracılara kötü haberi duyurdu: "14 bin TL kira size fahiş geliyorsa..."

Ünlü ekonomist, kiracılara kötü haberi duyurdu: "14 bin TL kira size fahiş geliyorsa..."

Ünlü analist Tunç Şatıroğlu ev fiyatı ve amorti süresini hesaba katarak İstanbul'da kira bedelinin 14 bin TL olduğunu duyurdu.

Konut piyasası ve fahiş fiyatlar gündemdeki yerini koruyor İstanbul'daki konut meselesini ele alan analist Tunç Şatıroğlu 'Ev sahibi için büyük gelir kaybı' diyerek İstanbul'da konut meselesinin nasıl çözüleceğini anlattı

"İstanbul'u betona boğacaksınız ya da..." diyerek alternatifleri anlatan Şatıroğlu, "Neticede yaşanmaz bir yer haline getireceksiniz" diyerek dikkat çeken bir paylaşıma imza attı:

"İSTANBUL'DA 14 BİN TL KİRA SİZE FAHİŞ GELİYORSA FAKİRLEŞMİŞSİNİZ"

"TCMB verilerine göre İstanbul'da 100 m2 ortalama konutun fiyatı 3.373.110 TL Amorti süresi 20 yıl olsa kirası (özellikle fazla yazdım) yıllık 168.656 TL yani aylık 14.055 TL olmalı İstanbul'da 14 bin TL kira size fahiş geliyorsa demek ki alım gücünüz düşmüş, fakirleşmişsiniz.

Geçtiğimiz iki yılda konut fiyatlarında anormal bir artış olduğu için amorti süresinin 20 yıl ve üzerine çıkmış olması normal. Kira artışı her zaman daha geriden gelir. Zaman için bu oranın tekrar 17'ye gerilemesini beklerim. Yani bugünkü fiyatlarla yaklaşık 16.500 TL.

"EV SAHİBİ İÇİN BÜYÜK GELİR KAYBI YARATIYOR"

Birçok kiracının bu fiyatların çok altında kira ödüyor olması ev sahibi için büyük gelir kaybı yaratıyor. O yüzden de ev sahipleri "nasıl olsa yasa yüzünden bir daha gerçekleşen enflasyon kadar zam yapamam" mantığıyla hareket ederek yeni kiracıya en yüksekten kiralamaya çalışır.

Eğer konut fiyatlarındaki artış enflasyon kadar veya daha altında olursa zaman içinde kiralar tekrar 17 oranını yakalar. Ancak ucuz konut kredileriyle konut fiyatlarının artışı desteklenirse kira artışı 17 oranını kolay kolay yakalayamaz.

"KONUT ARZINI ARTTIRMANIZ LAZIM"

Avrupa'ya gitmek için Türkiye'den geçmek isteyen göçmenleri engelleyip, ülkelerin de göndermezseniz kiralık konut talebini düşürmek için elinizde fazla imkan kalmıyor. Bu durumda konut arzını arttırmanız lazım.

Ancak burada da şöyle bir sorun var. İstanbul'da yaklaşık 4,5 milyon daire bulunuyor. Şimdi bunu yüzde 20 arttıralım dediğinizde 900 bin daire yapmanız lazım. Nereye yapacaksınız? İmara açık olmayan yeşil alanları ve sokak aralarında kalan yerleri değerlendirmeniz gerekiyor.

"DÜŞEY ÇÖZÜM ÜRETECEKSİNİZ"

Yani İstanbul'u betona boğacaksınız. Alternatif olarak kentsel dönüşüm yaparken Fikirtepe gibi çok yüksek binanlar yaparak düşey çözüm üreteceksiniz.

Neticede yaşanmaz bir yer haline getireceksiniz. Ama düşük faizli kredilerle konut fiyatı artışı enflasyonun üzerinde olmaya devam ederse kira artışı da hızlanacağı için bir süre sonra İstanbul gelen göçmenlere rağmen göç vermeye başlar. Bir yerde dengelenir."