Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

Etten Fazla Bitkisel Protein

Hayvansal gıdalarda kolesterol, doymuş yağ, araşidonik asit gibi yapısal bileşikler; büyüme hormonları; seks hormonları; antibiyotikler; yağda eriyen başta PCB, dioksin, DDT olmak üzere toksik kanserojen maddeler yoğun olarak bulunabilir. Hayvansal ürünlerdeki lif, fitokimyasal madde, antioksidan madde, vitamin ve mineral yoğunluğu ise düşüktür. Hayvansal ürünlerde gözle görülen veya görülmeyen yağ oranı yüksek olduğu için kalori miktarı oldukça yüksektir. Protein ve aynı zamanda yağdan zengin olan hayvansal yiyeceklerin fazla tüketilmesinin, kanser ve koroner kalp hastalıkları ile doğrudan ilişkili olduğu gösterilmiştir. Hayvansal gıdaların tersine olarak, bitkisel gıdalarla beslenmenin bu hastalıklara karşı koruyucu olduğu gösterilmiştir. Bu sonuç şaşırtıcı değildir. Çünkü bitkisel gıdalar lif, antioksidan, fitobesin, folat, E vitamini açısından zengin; doymuş yağ, kolesterol ve araşidonik asit, IGF-1 gibi hastalık yaptığı bilinen bileşiklerden fakirdir.

Sağlıklı beslenme konusunda yapılan bilimsel çalışmalar kırmızı etin başta kanser olmak üzere birçok hastalığı tetiklediği yönünde… Peki protein ihtiyacımızı nasıl karşılayacağız? Kırmızı ete alternatif olarak yiyebileceğiniz, protein açısından çok zengin ve çok da sağlıklı iki besin var… Sakız kabağı proteini ve buğday ruşeymi…

Sakız Kabağı Proteini

Spor yapanlar, kaslarını geliştirmek ve daha enerjik, daha güçlü olmak isteyenler için mükemmel bir besin takviyesidir. Yüzde yüz doğal ve tam saflıktaki Sakız kabağı proteininin 100 gramında 54,1 gram protein bulunur. Bu da yaklaşık 300 gram etteki ve 15 pişmiş yumurta beyazındaki kadar proteine bedeldir. Sakız kabağı proteini, yüksek protein ve yüksek miktardaki liflerin yanı sıra Çinko, Demir, Mangan, Magnezyum, Fosfor, Selenyum, Potasyum ve A, B1, B5, B6 vitaminleri içerir. Son yıllarda Amerika’da, yüzde 90 bitkisel, yüzde 10 hayvansal protein kullanılması tavsiye edilmektedir.

Nasıl Tüketilir?

Sakız kabağı proteini; omlete veya sevdiğimiz bir yiyecek içeceğe katılabilir. Çorbaya, salataya, zeytinyağlı yemeklere, pilava, ayrana, yoğurda veya meyve suyuna iyice karıştırarak kolayca tüketebilirsiniz.

Buğday Ruşeymi

Ruşeym, buğdayın özü, embriyosu yani en değerli kısmıdır. 1 ton buğdayın embriyosundan 20 ton rüşeym çıkıyor… Ondan da 1,5 kilo kadar buğday özü çıkıyor. Buğdayın çimlenerek yeni bitkiyi meydana getirecek, genetik kodlarının saklandığı bölümdür. Dünyada ‘wheat germ’ olarak bilinen ruşeym, vücut için gerekli besin ögelerinin bir çoğunu yüksek miktarlarda içeren, tüketimi oldukça yaygın çok değerli bir besin maddesidir. Sınai endişelerle ve beyaz ekmeğe yöneliş nedeniyle, buğday öğütülürken undan uzaklaştırılan bu değerli bölümün, SC-CO2 ekstraksiyonu yöntemi ile yağı azaltılarak, dayanıklılığı arttırılmakta ve yüzde 100 doğal içerik zenginliğiyle tüketime sunulmaktadır. Doğanın altın sırrı da denilen Ruşeym, içerdiği yüksek lif değeri ile sindirim sisteminin düzenli çalışmasına, mineral ve vitaminleri ile vücudun zinde ve formda kalmasına, yüksek protein ile de kasların güçlenmesine ve dayanıklılığın artmasına katkıda bulunmaktadır.

Koruyucu Madde İçermemeli

Buğday ruşeymi; binlerce yıldan beri insanlığın temel gıda maddesi olan buğdayın özünden (embriyo) yüzde 100 tam saflıkta üretilip, koruyucu kimyasallar içermemeli. Buğday ruşeymi, protein, aminoasitler, esansiyel yağ asitleri, seramidler (sfingolipidler), mineraller (manganez ve çinko dahil), folik asit (B9), ve bir dizi B vitamini (B1, B2, B3, B5, B6 ve B7) içeren değerli ve lezzetli bir besin maddesidir. İçerdiği arjinin maddesi özellikle sporcuların hem enerjilerini arttırıyor, yağların erimesine katkı sağlıyor.

İşte Faydaları

Vücudun bağışıklık sistemini arttırıyor. Çocuklarda fizyolojik gelişmeyi destekliyor. Yorgunluğu önlüyor. Kolesterol düzeyini düşürüyor. İçinde bulunan oktasanol maddesinin adale içi glikojen depolarını koruyup oksijen kullanım kapasitesini yükselterek enerjiyi arttırıyor. Kasları güçlendiriyor. Vücudun gelişmesini sağlıyor. Yağlanmayı engelleyip fazla yağların yanmasına yardımcı oluyor. Bağırsak florasının ve mikrobiyal dengenin korunmasına katkı yapıyor. Cinsel gücü arttırmasının yanı sıra, sperm sayısını da çoğaltıyor. Böylelikle, çocuk sahibi olma şansını arttırıyor. Kozmetik olarak da kullanıldığında yüzdeki, vücuttaki lekelerini ve kırışıklıkları yok etmeye yardımcı oluyor.

Etten Daha Fazla Protein Var

Buğday Ruşeymi’nin içinde bulunan yüksek miktardaki doğal protein miktarıdır. Örneğin; 100 gram koyun etinde 20 gram civarında protein varken 100 gram yağı alınmış buğday ruşeyminde 30 gramdan fazla doğal protein bulunmaktadır. İçerdiği protein miktarı hemen hemen 7-8 yumurtaya eşittir. Yağı alınmış ruşeym meyve suyu, süt, yoğurta karıştırılarak içildiği gibi… Salatalara veya çorba içine konularak alınabilmektedir. Yağı alınmış ruşeymin içinde bulunan bu yüksek protein sayesinde kaslar daha da güçlenip hacmi ve dayanıklılığı artmaktadır. Zengin mineral ve vitaminleri sayesinde de vücudun formda kalmasının yanı sıra İçerdiği liflerle de sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar