Amerika Sanatçı Vizesi ve Çalışma İzni Veren ABD Vize Türleri

Amerika Sanatçı Vizesi ve Çalışma İzni Veren ABD Vize Türleri

Amerika Birleşik Devletleri her zaman dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılar ve gösteri sanatçıları için önemli bir yer olmuştur.

Amerika Birleşik Devletleri her zaman dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılar ve gösteri sanatçıları için önemli bir yer olmuştur. Amatörler, profesyonel ve hatta dünyaca ünlü bir çok sanatçı eserlerini Amerikalı ilgililer ile paylaşmayı hedeflemektedir.

Sanatçılar ve gösteri sanatçıları için geçerli olan Amerika vize türleri sınırlı gibi görünse de göçmenlik niyetinde olmayan her sanatçı ile onların işverenleri ile temsilcileri, ABD sanatçı vizesi türlerinden kendisi için uygun ve avantajlı olanı tercih edebilmektedir.

Türkiye'den yapılan ABD vize başvurularında ABD vize danışmanlık hizmeti veren Vizem.net vize danışmanı Esra Karataş'tan sanatçılar için Amerika vize seçeneklerini öğrendik.

Sanatçılar için ABD vize işlemleri: 0850 241 1868

Sanatçıların Alabileceği Amerika Vize Seçenekleri Nelerdir?

Sanatçı olarak Amerika'da çalışmak amacıyla alabileceğiniz başlıca vize türleri şunlardır. 

  • Amerika P vizesi
  • Amerika O1 vizesi
  • Amerika B1 vizesi

Amerika P Vizesi Nedir?

resim1.jpg

Amerika P vizesi, uluslararası olarak tanınan sanatçı ve gösteri gruplarına verilen, ABD hükümetinin sanat, spor, performans ve kültür alanlarında çalışanların çeşitliliğini sağlamak için verdiği göçmen olmayan çalışma vizesi türüdür. P vizesi ile sanatçılar, Amerika’da geçici bir süre için çalışabilmektedir.

Türkiye'den yapılacak Amerika P vizesi için başvuruları için sanatçıların ABD’de bulunan bir sponsor kişi ya da kurum tarafından desteklenmesi zorunludur.

Sanatçı olarak bireysel ya da bir grubun üyesi olarak çalışılmasına ya da kültürel bir programa katılım sağlanmasına göre, P vizesi, P1, P2, P3 alt vize türlerine ayrılır. P vizesi için gerekli vize uygunluk şartlarında, Amerika geçici çalışma vizeleri tablosundan detaylı olarak ulaşabilirsiniz. 

Amerika O1 Vizesi Nedir?

Amerika O1 vizesi, sanat, bilim, ticaret, eğitim, atletizm alanlarında olağanüstü yeteneğe sahip olan kişilere veya geçici bir süre için Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat edecek olan sinema veya televizyon endüstrilerindeki kişilere verilmektedir ve üstün yetenek vizesi olarak da bilinmektedir.

Yalnızca bireysel sanatçılar ve şov insanları, ABD O-1 vizesi kategorisine hak kazanmaktadır ve grupların tek bir başvuru ile bu vizeyi almaları mümkün değildir.

Amerika B1 Vizesi Nedir?

Amerika B1 iş ziyaretçisi vizesi, sanatçıların ve gösteri sanatçılarının geçici olarak ABD'ye gelmelerine imkan tanıyan bir vize türüdür. B-1 vizesi, O ve P vizelerinden farklı olarak, USCIS'ten onay alınmasını gerektirmez ve bu sebeple işlemler daha kısa sürer ve daha az maliyetli olur. B1 vizesi için ABD'li bir işveren veya temsilcinin olması gerekmez. B1 vizesine sahip sanatçılar, Amerika’daki faaliyetleri için bir ABD kaynağından maaş alamaz.

B1 vizesi ile Amerika'ya gidebilecek sanatçılar aşağıda verilmiştir.

  • Yalnızca gönderen ülke tarafından desteklenen bir kültürel programa katılmak için ABD'ye seyahat eden profesyonel sanatçılar
  • Bir ödül dışında parasal veya başka türlü karşılığı olmayan bir yarışmaya katılmak için ABD'ye seyahat eden sanatçılar
  • ABD’deki kayıt olanaklarını yalnızca kayıt amacıyla kullanmak üzere ABD'ye seyahat eden, kayıtları yalnızca yurt dışında satılacak olan ve Amerika’da halka açık performs sergilemeyecek müzisyenler
  • ABD'li bir işverenle sözleşmesi olmayan ve sanat eserlerini ABD'de düzenli olarak satma niyetinde olmayan ve resim veya heykel yapmak için ABD’ye seyahat eden sanatçılar

Sanatçılar İçin Amerika Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

resim2.jpg

Sanatçılar için Amerika vize başvurusu aşağıda açıklandığı şekilde yapılmalıdır.

  • Amerika’da bulunan bir işveren USCIS’e sizin için çalışma izni başvurusunda bulunur.
  • Çalışma izni onaylandıktan sonra, DS-160 Amerika geçici vize başvuru formunu doldurmalısınız.
  • Başvuracağınız vize türüne uygun evrakları hazırlamalısınız.
  • Ankara veya İstanbul’da bulunan Amerika dış temsilciliklerinden vize randevusu almalısınız.
  • Randevu gününde vize görüşmesine katılmalı ve biyometri işlemlerini tamamlamalısınız.

Amerika'ya kısa süreli olarak B1 vizesi ile seyahat edecek sanatçılar için çalışma izni almak üzere ABD'li bir işverenin USCIS'e başvuru yapmasına gerek yoktur. Online vize formunun doldurulması ile standart ABD vize başvurusu adımlarının izlenmesi yeterlidir.

Amerika Sanatçı Vizesi Ne Kadar Süre İçin Verilir?

Amerika sanatçı vizelerinden P tipi vize türleri, Amerika’daki etkinlik veya performansın süresi için ve en fazla 1 yıl süreliğine verilir. Vizenin 1 yıl için daha uzatılması mümkündür.

Sanatçı vizelerinden O1 vizesi, en fazla 3 yıl için verilirken, 1 yıla kadar uzatılması mümkündür.

B1 vizeleri ise en fazla 6 ay süre için verilirken, gerekli hallerde şartların sağlanması ile vize uzatma başvurusu yapılabilir.

Esra Karataş Kimdir?

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini onur öğrencisi olarak tamamladı. Mezun olduktan sonra çeşitli Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev yaptı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak görev yapıyor.

resim3.jpg