Anayasa Mahkemesi o düzenlemeyi iptal etti!

Anayasa Mahkemesi o düzenlemeyi iptal etti!

Anayasa Mahkemesi, TFF kararlarına yargı yolunu kapatan düzenlemeyi iptal etti. Kararın gerekçesinde, "İlgililerin mahkemeye erişim hakkını ortadan kaldırmakta ve hak arama hürriyetinin özüne dokunmaktadır" denildi. İptal kararı 1 yıl sonra yürürlüğe girecek.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) kurul ve organlarının kararlarına ilişkin olarak çıkacak tüm uyuşmazlıkların ilk derece hukuk kurullarında çözümlenmesini ve kurul kararlarına karşı yargı yolunun kapalı olmasını öngören düzenlemeyi iptal etti.

Kararın gerekçesinde, “Anayasa’nın 59. maddesinde spor federasyonlarının yalnızca spor faaliyetlerinin yönetimine ve disiplinine ilişkin kararlarına karşı zorunlu tahkim yoluna başvurulabileceği ve tahkim kurulu kararlarına karşı yargı merciine başvurulamayacağı öngörülmesine rağmen, itiraz konusu kuralda böyle bir ayrım yapılmaksızın ilgili mevzuat ile TFF kurul ve organlarının kararlarına ilişkin olarak çıkacak tüm uyuşmazlıklar bakımından ilk derece hukuk kurullarının münhasıran karar vermekle yetkili kılınması ve ilk derece hukuk kurullarının kararlarına karşı yargı yoluna başvurulmasının engellenmesi,