İhtiyaç Kredisi Nedir?

İhtiyaç Kredisi Nedir?

İhtiyaç kredisi, herhangi bir ihtiyacı veya acil nakit sıkıntısını karşılamak amacıyla verilen bir kredi türüdür.

İhtiyaç Kredisi Nedir?    

İhtiyaç kredisi, herhangi bir ihtiyacı veya acil nakit sıkıntısını karşılamak amacıyla verilen bir kredi türüdür. İhtiyaç kredisi, en çok kullanılan kredi türüdür. İhtiyaç kredilerinde vade sayısı en fazla 36 aydır. Bu nedenle ihtiyaç kredisinin kısa ve orta vadeli bir kredi olduğu ifade edilebilir. İhtiyaç kredisinin ilk ortaya çıkışı Antik Yunan zamanına kadar dayanmaktadır. Türkiye’de ise ihtiyaç kredisi, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana verilen bir kredi türüdür. Piyasada kullanılan kredilerin yaklaşık %56 kadarı ihtiyaç kredisidir.

İhtiyaç Kredisi Ne Amaçla Kullanılır?      

İhtiyaç kredisi, herhangi bir ihtiyaca yönelik satın alma gerçekleştirme veya acil nakit sıkıntısını giderme amaçları ile kullanılan bir kredi türüdür. Cep telefonu, bilgisayar ve benzeri ürün alışverişlerinde kullanılabilen ihtiyaç kredisi seyahat ve tatil amacıyla da kullanılabilir. İhtiyaç kredisi sayesinde herhangi bir ürünü almak için yeteri kadar nakit parası olmayan birisi kredi ile bu ihtiyacını karşılayabilir ve almış olduğu krediyi 36 aya kadar vadelendirilmiş şekilde taksitle ödeyebilir.

İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır?      

İhtiyaç kredisi almak için ihtiyaç kredisi veren banka ve finansal kuruluşlara başvuru yapmak gerekir. Bu başvuru işlemi, şubelere doğrudan gidilerek gerçekleştirilebileceği gibi aynı zamanda mobil ve internet bankacılığı üzerinden de gerçekleştirilebilir. Hatta SMS yoluyla da kredi başvurusu yapmak mümkündür. Her finansal kuruluşun kendine ait ayrı bir mobil uygulaması, internet sitesi veya SMS hizmeti vardır. İhtiyaç kredisi başvurusu yaptıktan sonra başvurunun onaylanıp onaylanmadığına ilişkin geri dönüş en geç bir hafta içerisinde yapılır. Başvuru onaylanmış ise istenen belgeler finansal kuruluşa teslim edilerek kredi çekme işlemi tamamlanabilir.

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Nedir?    

İhtiyaç kredisi faiz oranları, bankadan bankaya değişiklik göstermekle birlikte talep edilen kredi tutarına ve vade sayısına göre de değişiklik gösterebilir. İhtiyaç kredisi üst limitleri ilgili mevzuat ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenir.  İhtiyaç kredisi faiz oranları belirlenirken enflasyon, faiz politikası, arz talep dengesi, ve mevduat maliyetleri etkili olur.

İhtiyaç Kredisini Kimler Çekebilir?         

İhtiyaç kredisi çekebilmek için bazı şartları taşıyor olmak gerekir. Bu şartlar ise reşit olmak, belgelenebilir gelire sahip olmak ve makul bir kredi notuna sahip olmaktır. Ayrıca bazı durumlarda banka kredi vermek için kefil de talep edebilir. Bu tip durumlarda bir kefile de sahip olmak gerekir. Belgelenebilir geliri bulunmayanlar, 18 yaşından küçük olanlar ve kredi notu 1100 puanın üzerinde olmayanlar ihtiyaç kredisi çekemez.

İhtiyaç Kredisi Alma Şartları Nelerdir?  

İhtiyaç kredisi almak için bazı şartlara sahip olmak gerekmektedir. İhtiyaç kredisi alma şartları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Reşit olmak: Türkiye Cumhuriyeti’nde 18 yaş ve üzerindeki herkes reşit olarak kabul edilir. İhtiyaç kredisi çekebilmek için de 18 yaşında veya 18 yaşından büyük olma şartı aranır.
  • Kredi notu: İhtiyaç kredisi çekebilmek için makul seviyede bir kredi notuna sahip olma şartı aranır. Findeks kredi notu 1500 ile 1900 arasında olan kişiler kolaylıkla ihtiyaç kredisi çekebilir. Bazı durumlarda kredi notu 1100 ile 1500 aralığında olan kişiler de ihtiyaç kredisi çekebilir.
  • Belgelenebilir gelire sahip olmak: İhtiyaç kredisi çekmek isteyen kişilerin belirli bir gelire sahip olması ve bu geliri belgelenebilir bir şekilde gösterebilmesi beklenir.
  • Kefil bulundurmak: Kefil bulundurma şartı kesin bir şart olmasa da zaman zaman bankalar kredi şartı olarak kefil isteyebilmektedir. Bu tip durumlarda ihtiyaç kredisi çekebilmek için kefil bulmak gerekir.

İhtiyaç Kredisi Alternatifleri Nelerdir?    

İhtiyaç kredisi, acil nakit ihtiyaçlarını karşılamak veya bazı alışverişlerde kolaylık sağlamak amacıyla alınan bir kredi türüdür. İhtiyaç kredisi yerine faydalanılabilecek daha farklı alternatifler de mevcuttur. İhtiyaç kredisi kullanmak yerine farklı şekilde bu ihtiyacı gidermek isteyen tüketiciler için alternatif fonlama yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Kredi kartı kullanmak
  • Ticari kuruluşlar için ticari kredi almak