20 bin kişi atama bekliyor, 13 kişilik kadro açıldı

İşitme kaybı yaşadığı düşünülen hastalara gerekli testleri yapan, bunun yanında işitme cihazı üretimine kadar birçok farklı alanda çalışan 20 bin odyometri teknikeri atama bekliyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından aralık ayında gerçekleştirilen 12 bin sağlık çalışanı alımında odyometri teknikerleri için 13 kişilik kontenjan açıldı. Atama bekleyen odyometri teknikerleri 90 üzeri puanlarla atanamadıklarına dikkat çekerek 2 bin atama talep etti.
Yeni doğan bebeklerin işitme tarama testlerinin 1 haftalık eğitimle sertifika alan hemşirelere ve ebelere yaptırıldığını belirten odyometri teknikerleri, “Bu durum beraberinde yanlış test sonuçlarına neden olup binlerce çocuğun işitme kaybına uğramasına sebep olmaktadır” ifadelerini kullandı.
"YAPILAN YANLIŞ TESTLER HASTA MAĞDURİYETİ OLUŞTURUYOR"
Odyometri teknikeri Seda Selcan, hemşire ve ebelerin görev yerlerine çekilmesi ve odyometri bölümü atamalarının arttırılması talebinde bulunarak şöyle konuştu:
"Odyometri bölümü görev tanımı kapsamında gerçekleştirilen yeni doğan bebekleri işitme tarama testleri 1 haftalık yetersiz eğitimle sertifika verilen hemşire ve ebelere yaptırılıyor. Yapılan yanlış testler hasta mağduriyeti oluşturuyor. Bizler odyometri teknikerleri olarak sertifikasyonun kaldırılmasını, hemşire ve ebelerin görev yerlerine çekilmesini, odyometri bölümü atamalarının arttırılmasını istiyoruz."
 İki senedir atama beklediğini ifade eden Merve Kalyoncu, "Odyometri teknikerleri olarak aldığımız 90 üzeri puanlarla atanamadık. Bölümümüze olan talep her ne kadar azımsanamayacak kadar çok olsa da son olarak 20 bin mezunu olan bölümümüze sadece 13 kişilik kontenjan ayrıldı. Odyometri bölümüne ayrılan kadro sayılarının arttırılmasını talep ediyoruz" dedi.
"SESİMİZİN DUYULUP GEREKLİ ADIMLARIN ATILMASINI İSTİYORUZ"
Odyometri teknikeri Rabia Dinç, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün işitme taramaları için bin 305 cihaz aldığını, bu cihazlarla yapılan testlerin hemşirelere yaptırıldığını söyledi. Dinç, bu durumun yanlış test sonuçlarına neden olduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
"2019 yılında odyometri bölümünden mezun oldum. Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün başlatmış olduğu okul çağı çocuklarına yapılan işitme taraması da odyometri bölümünün görev kapsamındandır. Bu taramalar için bin 305 adet cihaz temin edilmiştir. Halk sağlığı tarafından yapılan bu tarama testleri sertifika ile hemşirelere yaptırılmaktadır. Bu durum beraberinde yanlış test sonuçlarına neden olup binlerce çocuğun işitme kaybına uğramasına sebep olmaktadır. İlgili makamlar tarafından sesimizin duyulup gerekli adımların atılmasını istiyoruz."
20 bin mezunu olan odyometri bölümüne iki senede yalnız 222 kişilik kadro verildiğine dikkat çeken Dilan Filiz ise şunları söyledi:
“İki yıldır atama bekliyorum. 20 bin mezunu olan odyometri bölümüne iki senede yalnız 222 kişilik kadro verilmiştir. Son 12 bin kişilik alımda ise verilen kadro sayısı 13’tür. 90 üzeri puanlarla atama bekliyoruz. Odyometri bölümüne 2 bin atama talep ediyoruz.