25 yaşındaki madencinin acı 'kader'i! Tarih öğretmenliğinden maden ocağına giden yol...
Bartın'daki maden patlamasında hayatını kaybeden işçilerden birisi de 25 yaşındaki Remzi Özçelik'ti. O madende çalışmasının tek nedeni ise maddi imkansızlıktı.
DW'den Burcu Karakaş'ın haberine göre Bartın'ın Amasra ilçesinde yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 41 kişinin arasında 25 yaşında bir genç de vardı. O gencin adı Remzi Özçelik.
Habere göre, madende hayatını kaybeden Özçelik, üniversite kaydını dondurup maden işçiliğine geçti. Remzi Özçelik'in okuduğu üniversiteyi bırakıp, madende çalışmasının nedeniyse maddi zorluklardı.
MADENDE ÖLEN İŞÇİLEİRN ÇOĞU 18-27 YAŞ ARASINDAYDI
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin 2021 verilerine göre geçen sene en az 2 bin 170 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Ölen işçilerin yüzde 10'u, 18-27 yaş arasındaydı. DW Türkçe'nin aldığı bilgiye göre, Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü İşletmesi'ne ait maden ocağındaki grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden 41 işçinin de çoğu, 30 yaşın altındaydı. Onlardan biri de 25 yaşındaki Remzi Özçelik'ti.

ÜNİVERSİTEDE TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİYDİ
Aynı habere göre Özçelik, çok programlı liseden mezun olduktan sonra üniversite okuyup okumamak konusunda kararsız kalmıştı. Fakat daha sonra sınava girmeye karar verdi ve üniversite okumaya hak kazandı. Bartın ve civarında yaşayan gençlerin tercih ettiği gibi o da Bartın Üniversitesi'ni yazdı, Tarih bölümüne kaydoldu.
ÜNİVERSİTE KAYDINI DONDURUP İSTANBUL'A GİTTİ
Remzi Özçelik, üniversitede dersleri sürerken İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda çalışmak üzere demirci alınacağını öğrendi. Arkadaşı Soner Terzi, iş teklifinin iyi olduğunu, maddi sebeplerden dolayı Özçelik'in üniversite kaydını dondurup İstanbul'da çalışmaya gittiğini öne sürdü ve şöyle dedi:
"Pist yapımında demirci olarak çalıştı. Burada en ağır iş, demircilerin işidir. En ağır işte çalıştı."
DEMİRCİLİKTEN SONRA MADEN OCAĞINA DOĞRU YOLCULUK
Demircilik işi bittikten sonra madencilik işi ortaya çıktı. Bartın'da 2019 Şubat ayında maden ocağına işçi alınacağına dair kendilerine haberi geldi. Başvuruya İstanbul'da havalimanında beraber çalıştığı Bartınlı arkadaşı Soner ile gittiler:
"Ben, iki ağabeyim ve Remzi yazıldık. 'Bize çıkmaz ama şansımızı deneyelim' dedik. Bizlere çıkmadı ama ona çıktı. Çok sevinmiştik. Devlet işi sonuçta."

MADEN OCAĞINDA SON BULAN HAYAT
Bartın Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi, madende çalışmaya başladıktan bir yıl sonra evlendi, bir çocuk sahibi oldu. Özçelik'in üniversiteden öğretmeni Doç. Dr. Hasan Hüseyin Güneş'in anlatımına göre, cenazesinde bir araya gelen üniversite arkadaşları, Remzi'ye "Niye madene gideceksin, ağır iş. Sabret biraz. Derslerini ver, sonra KPSS'ye girersin" dediklerini anlattılar birbirlerine. Genç maden işçisi, "Benim için endişelenmeyin" demişti onlara. Ailesi de maden işçisiydi. Amcaları Türkiye'de, dedesi Almanya'da 10 sene madende çalışmıştı.
Ancak büyüklerinin izinden gittiği o meslek, Türkiye'de kendisine mezar oldu. Bir üniversite öğrencisinin başladığı yolculuk maden ocağında, ağır işte son buldu.