AKP 21 yaşında! 20 yıldan geriye kalanlar: Yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklar

AKP 21 yaşında! 20 yıldan geriye kalanlar: Yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklar

AKP, 14 Ağustos 2022'de yani bugün 21. yaş gününü kutluyor. 14 Ağustos 2001'de kurulan AKP, iktidarının ise 20. yılında.

Sözcü'de yer alan habere göre AKP'nin kuruluşundan bugüne kalanlar yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar oldu. 3Y, yani yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele edeceğini söyleyen AKP 20 yıllık iktidarında tam tersi uygulamalarla ülkeyi sonu kötü bir yola çıkardı.

AKP NE SÖYLEDİYSE TAM TERSİNİ YAPTI

Ülkenin 39'uncu partisi olarak siyaset sahnesine çıkan AKP, 21'inci kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Özgürlük, demokrasi, yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla mücadele, yargı bağımsızlığı, dünyayla bütünleşme vaadiyle yola çıkan AKP, kuruluşundan bugüne geride bıraktığı 21 yılın 20'sini iktidarda geçirdi. Ancak iktidar partisi bugüne kadar ne söylediyse hep tam tersini yaptı. 

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDE SINIFTA KALINDI

21 yılın ardından Parlamenter sistem terk edilerek tek adamın etkin olduğu ve adına da Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen başkanlık sistemine geçildi. Meclis işlevsiz kılındı. Türkiye, ifade ve basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 154. sıraya geriledi.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI SORUNU

Yalnızca basın özgürlüğünde değil demokrasi düzeyi, temel hak ve özgürlükler konusunda da alt sıralara düştü. Türkiye, sosyal medyada iktidarı eleştiren mesaj atanların gözaltına alındıkları, gazetecilerin haber veya yazıları nedeniyle tutuklandıkları bir ülke haline geldi. Tutuklamalar yargısız infaza dönüşürken, yargı bağımsızlığı ülkenin bir numaralı gündem maddesi haline geldi.

AYM, AİHM KARARLARI AKP TARAFINDAN ÇİĞNENDİ

Anayasa Mahkemesi'nin kararları ise yine AKP iktidarı tarafından defalarca çiğnendi. AİHM kararları yok sayıldı, uluslararası sözleşmeler Cumhurbaşkanlığı kararı feshedildi. 

AKP'NİN LAİKLİĞE KARŞI SAVAŞI

Oysa AKP yola çıkarken “Ak Parti, temel hak ve özgürlükleri mümkün olan en geniş sınırlar içinde temel kabul eder. Din ve vicdan, düşünce, ifade ve girişim özgürlüğünü vazgeçilmez ilkeleri olarak kabul eder. Laiklik, demokrasinin teminatıdır. Ak Parti, laikliği her türlü dini inanç karşısında devletin tarafsızlığı olarak görür” vaatlerinde bulunmuştu.

YOKSULLUK HIZLA ARTTI

Yine AKP iktidarında Türkiye'de yoksullaşma son yıllarda görülür düzeyde arttı. Yoksulluk, iktidarın 'sosyal yardımları arttırdık' övgüsüyle daha da gün yüzüne çıktı. Açlık sınırı 6 bin 840 TL'ye, yoksulluk sınırı 22bin 279 TL'ye çıktı. Sosyal yardım alan hane sayısı katlanarak 4.3 milyona yükseldi. 

YOLSUZLUK ENDEKSİNDE 96'NCI SIRA

Yolsuzlukların önü bir türlü alınamadı. Etkin soruşturma da yürütülmedi. Türkiye Yolsuzluk Algı Endeksi'nde 180 ülke arasında 96'ncı sıraya geriledi. Kamu İhale Yasası 200'den fazla kez değiştirildi.

MÜZİK SAAT KISITLAMASI, KONSER VE FESTİVAL YASAKLARI

AKP iktidarında özellikle son dönemlerde tarikatların yönlendirmesi ve ağırlığı daha da arttı. Gençlerin yaşam tarzlarına müdahale edildi, eğlence anlayışları sorgulandı. Bu paralelde gerçekleştirilen müzik etkinlikleri, festivaller peş peşe uydurma bahanelerle yasaklandı. Koronavirüs bahanesiyle de müzik yasağına saat kısıtlaması getirildi.