Banu Özdemir'in tutukluluğuna itiraz:  Yüzde 99'u müslüman olan ülkede kimi kime kışkırtacak ?

Banu Özdemir'in tutukluluğuna itiraz: Yüzde 99'u müslüman olan ülkede kimi kime kışkırtacak ?

İzmir’de cami hoparlörlerinden çalınan Çav Bella marşının videosunu Twitter’daki karakter kısıtı nedeniyle ardı ardına 4 paylaşım yaptığı için hakkındaki suçlama maddesi değiştirilerek tutuklanan CHP İzmir eski İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir’in tutukluluğuna itiraz edildi.

İzmir’de cami hoparlörlerinden çalınan Çav Bella marşını videosunu paylaştığı için cezaevine giren CHP İzmir eski İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir’in tutukluluğuna itiraz edildi. 

Özdemir’in avukatı Süleyman Karadağ verdiği itiraz dilekçesinde, Türkiye’nin yüzde 99’nun Müslüman olduğuna dikkat çekerek, “Müvekkilim kimi kime karşı kışkırtacaktır?” diye sordu. Özdemir’in tutuklanmasına “Kasıt var” diye gerekçe gösterilen Twitter’daki karakter kısıtı nedeniyle ardı ardına yapılan 4 paylaşım hakkında da Karadağ, “Meslek hayatım boyunca gördüğüm en ilginç tutuklama gerekçesi" dedi. Özdemir'in koronavirüs sürecinde tutuklandığının altını çizen Karadağ, "Ülke genelinde binlerce hükümlü tahliye edilmiş hatta tüm ülkenin tanıdığı mafya liderleri de bu yasadan faydalanmıştır. Fakat aynı duyarlılık suç işlediği sabit olmayan müvekkilim için gösterilmemiştir" diye ekledi.

Özdemir’in avukatı Süleyman Karadağ’ın İzmir 3’üncü Sulh Ceza Hakimliğine sunduğu itiraz dilekçesinde, savcılığın Özdemir hakkında TCK 216/3’ten soruşturma açtığını ancak mahkeme tarafından dosyanın TCK201/1’den değerlendirildiğini belirterek, “Böylelikle suçun üst sınırı 3 yıl hapis cezasına çıkarılmıştır. Aslında müvekkilimin tutuklanmasına işte tam da bu anda karar verilmiş sonrası mizansene dönüşmüştü” dedi.

Türkiye’nin yüzde 99’nun Müslüman olduğuna dikkat çeken Karadağ, şu ifadeleri kullandı: “Özellikle belirtmek gerekirse, yasa koyucu TCK 216. Maddesi'ni düzenlerken, ülkedeki azınlıkların hakkını koruma saikiyle hareket etmiştir. Yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede, müvekkilimin yaptığı paylaşımla farklı özelliklere sahip halkın bir kesimini başka bir kesimine karşı kin ve düşmanlığa tahrik edebilmesi de mümkün değildir. Ortada işlenemez bir suç olup; müvekkilim kimi kime karşı kışkırtacaktır?”

‘MESLEK HAYATIM BOYUNCA GÖRDÜĞÜN EN İLGİNÇ TUTUKLANMA GEREKÇESİ’

Karadağ, Özdemir’in tutuklamasına gerekçe olan ve “Kasıt var” değerlendirmesinin yapıldığı Twitter paylaşımıyla ilgili de şunları belirtti: “Twitter adlı sosyal medya platformunun yapısı ve yazılımı müvekkilimin bu videoları tek seferde paylaşmasına müsaade etmediği için, Facebook hesabında 1 defada paylaştığı 4 ayrı videoyu Twitter hesabında ancak 4 defada paylaşabilmiş ve bu durum tutuklamaya gerekçe gösterilmiştir. Meslek hayatım boyunca gördüğüm en ilginç tutuklama gerekçesi sebebiyle dehşete kapıldığımı fakat bundan sonra çok daha ilginçlerini göreceğimiz yönündeki beklentilerimizin de giderek arttığını belirtmek isterim.”

‘İNSANLARIN NİYETLERİNİ OKUYAN MEZİYETLER’

“Müvekkilimi tutuklamaya sevk edenlerin ve tutuklamaya karar verenlerin, insanların niyetlerini, aklından geçenleri okuyabilmek gibi üstün meziyetleri bulunduğu düşüncesinde değilseniz, suçun maddi unsuruna delalet edebilecek en küçük bir hareketin ya da manevi unsur yönünden atılı suçu işlemeye yönelik bir kasıt kırıntısının dahi bulunmadığı söz konusu durumda müvekkilimin tahliyesine karar vermeniz gerekmektedir.”

‘SUÇ LİDERLERİNİN ÇIKTIĞI SÜREÇTE MÜVEKKİLİM CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ’

Koronavirüs salgını sürecinde Meclis’te kabul edilen infaz indirim yasasına da atıfta bulunan Karadağ, şunları ekledi: “Ülke genelinde binlerce hükümlü tahliye edilmiş hatta tüm ülkenin tanıdığı mafya liderleri de bu yasadan faydalanmıştır. Fakat aynı duyarlılık suç işlediği sabit olmayan müvekkilim için gösterilmemiş, özgürlüğü kısıtlandığı yetmiyormuş gibi pandemi devam ederken cezaevine gönderilerek sağlık bakımından büyük bir risk altına sokulmuştur.”

‘CHP’YE LİNÇ KAMPANYASINA DÖNÜŞTÜ’

“Mesele müvekkilin CHP İzmir eski il yönetim kurulu üyesi olması ve sosyal medya dahil birçok platformda aktif olarak fikirlerini ifade etmeye devam etmesidir. Bu nedenle birçok kez hakarete varan saldırı ve sataşmalara da maruz kalmıştır. Ancak son olayda, müvekkilin son derece iyi niyetle ve sorumluluk bilinciyle herhangi bir yorum katmadan, zaten daha önceden yayınlanmış görüntüleri de ekleyerek yapmış olduğu paylaşım ki, ifade tarzında olayı tasvip etmediği çok açıktır, kendisiyle zıt görüşte olan bir takım profil sahiplerinin organize bir şekilde saldırısına yol açmıştır. Olayı gerçekleştirilen asıl failler bir yana bırakılıp, bunun sebebini soran müvekkil üzerinden Cumhuriyet Halk Partisi de hedef alınarak bir linç kampanyası başlatılmıştır.”  

‘TAHLİYESİ GEREKİYOR’

“Bu ülkede adalet duygusunu yitirmemiş, tarafsız, bağımsız hakimlerin de bulunduğuna inanarak; yukarıda saydığım tüm gerekçelerle ve resen takdiri mümkün diğer nedenlerle kararınızı gözden geçirerek kaldırmanızı ve müvekkilin tahliyesine karar vermenizi, mümkün görülmediği takdirde itiraz dilekçemizin itirazı incelemeye yetkili ve görevli mahkemeye gönderilerek müvekkilim Banu Özdemir'in bihakkın tahliyesine karar verilmesini, verilecek olan kararın tarafıma e-tebligat ile tebliğini arz ve talep ederim."