CHP’li Emir'den korona aşısı iddiası: “Faz-3 çalışması bitmeden nasıl sözleşme imzalandı?”

CHP’li Emir'den korona aşısı iddiası: “Faz-3 çalışması bitmeden nasıl sözleşme imzalandı?”

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın Çin ile yapılan koronavirüs aşısı anlaşmasının detaylarını açıklanmasını isterken, “Faz-3 çalışması bitmeden nasıl sözleşme imzalandı?” diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın Çin ile yaptığı koronavirüs aşısı sözleşmesiyle ilgili iddiaları gündeme getirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Emir, Bakanlığın Çin ile yaptığı anlaşmanın detaylarını açıklamadığını vurgulayarak, “Faz-3 çalışması bitmeden nasıl sözleşme imzalandı? Sözleşmede aracı firma kullanıldı mı?" sorularına yanıt istedi.

CHP’nin tıp hekimi kökenli milletvekillerinden Emir, Çin ile yapılan anlaşmanın hangi yerli firma üzerinden yapılacağını da merak ederek, Biontech/Pfizer ve Moderna aşılarında ise halen bir gelişme olmadığını hatırlattı. Emir önergesiyle ilgili ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi:

"Bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle grip aşısına talebin artacağının bilinmesine rağmen Sağlık Bakanlığı, bu konuda öngörüsüz davranarak hazırlıksız yakalandı. Birçok ülke 10 milyon dozun çok üzerinde grip aşısı temin edebilirken Türkiye, Fransa'dan yalnızca 1 milyon 350 bin doz grip aşısı alabildi. Daha sonra da sağlık çalışanları için Güney Kore'den ancak 600 bin doz aşı sağlanabildi. Bu tür sıkıntılar göz önünde bulundurulduğunda benzer bir sürecin COVID-19 aşısında da yaşanabileceği düşünülmektedir. Kaldı ki ABD 700 milyon, Hindistan 500 milyon, İngiltere, Endonezya ve Brezilya gibi ülkeler şimdiden 100'er milyon dozluk anlaşma yaparken Biontech/Pfizer ve Moderna aşıları için de henüz herhangi bir sözleşme imzalanmamış olması, bu düşünceyi de desteklemektedir.

AŞI İÇİN NE KADAR ÖDENDİ

Çin'den alınacağı söylenen aşı ile ilgili Sağlık Bakanı'nın halkı aydınlatması gerekiyor. Henüz Faz-3 çalışması tamamlanmamış olan Çin aşısının Türkiye'deki çalışma sonuçlarına ilişkin kamuoyuna net bir bilgi verilmiyor. Sağlık Bakanı, toplumu aydınlatacak net bir açıklama da yapmadı ve yapmaktan kaçınıyor. Faz-3 aşaması tamamlanmamış bir aşı için nihai anlaşma imzalayamazsınız, sözü edilen anlaşmanın opsiyonlu olması gerekiyor. Ama Sağlık Bakanı, nihai bir anlaşma yapılmış gibi bir algı yaratıyor. Tıpkı grip aşısında yaptıkları gibi halkı oyalama yoluna gittikleri çok açık ve net bir şekilde görülüyor. Sözleşmenin detaylarıyla ilgili bilgi verilmemesi parasal açıdan da soru işaretleri doğuruyor. Grip aşısında ve test kitinde sabıkalı olan Sağlık Bakanlığı, bu sözleşmenin hangi yolla yapıldığını açıklamak zorunda. Aracı bir ilaç firması mı kullanıldı yoksa kurulduğu günden bu yana adı birçok usulsüzlükle anılan USHAŞ şirketi aracılığıyla mı sözleşme yapıldı? Aşı Çin'den ne kadara alınıyor, Sağlık Bakanlığı’na maliyeti ne oluyor? Bu sorular mutlaka yanıtlanmalı.”

“KAPALI SÜREÇ, AŞI KARŞITLIĞINI ARTIRIYOR”

Sürecin kapalı yürütülmesi bilgi kirliliği ve aşı karşıtlığını artırıyor. Bu açıdan da kamuoyunun doğru ve doyurucu bir biçimde aydınlatılması büyük önem taşıyor. Grip aşısıyla ilgili sıkıntıların yaşandığı dönemde 'başarılı bir süreç yürütülüyor' algısı yaratmak için halktan bilgi kaçıran, Bilim Kurulu'nu görmezden gelen, Bilim Kurulu'nun uyarılarını dinlemeyen Sağlık Bakanlığı’nın, COVID-19 aşı sürecinde bu tavrından vazgeçerek artık toplumla sağlıklı bir iletişim kurma yoluna gitmesini bekliyoruz. Sağlık Bakanı, bu şekilde davranmadığı sürece biz de gerçekler ortaya çıkana kadar halkın sağlığı adına sürecin takipçisi olacağız.

“SAĞLIK BAKANLIĞI HALA BİLGİ VERMEKTEN KAÇINIYOR”

Sağlık Bakanı hala toplumu bilgilendiriyormuş gibi yapıp bilgi vermekten kaçınıyor. Dün yaptıkları Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptıkları açıklamalarda da, aşının detaylarıyla ilgili birçok soru yanıtsız kaldı. Sözleşme hangi şartlarda yapıldı? Aşıyı kim, nasıl getirecek? Faz-3 çalışması ne olacak? Biontech/Pfizer ve Moderna aşıları ne olacak? Sağlık Bakanı, halen süreci şeffaf yürütmekten çok uzak.”