CHP'li Hakverdi: Kod 29 işten çıkarma furyasına dönüşmüştür

CHP'li Hakverdi: Kod 29 işten çıkarma furyasına dönüşmüştür

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Kod 29 gerekçesi ile haksız yere işten çıkarılanların araştırılarak mağduriyetlerin giderilmesi için hazırladığı araştırma önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Pandemi sürecinde açıklanan ekonomik tedbirler arasında işten çıkarma yasağı da bulunuyor. Ancak SGK’nın kod 29 olarak tanımladığı “kişinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlar sergilemesi” nedeni ile işten çıkarılması, istisnai bir durum olarak bu yasağın kapsamı dışında bırakılmıştı.
 
CHP’li Hakverdi, daha önce bazı işverenlerin çalışanına ihbar ve kıdem tazminatı ödememek için başvurduğu bu yöntemin, işten çıkarma yasağını delmek amacı ile suistimal edildiğini ve birçok kişinin Kod 29 ile haksız yere işten çıkarıldığını ifade ederek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Yasağa rağmen tazminatsız işten çıkarma furyası

 “Uygulamadaki bu istisnai durumun bir açık olarak görüp, suiistimal eden işverenlere yönelik caydırıcı cezaların bulunmadığını söyleyen Hakverdi; “Ekonomik krizin derinleştiği, vatandaşların temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlandığı, istihdam alanlarının daraldığı bu süreçte kişinin işsiz kalması bir yana, çalışma siciline kod 29 ibaresi eklendiği için işsizlik maaşı dahi alamıyor ve yeniden iş bulması da çok daha güç bir hale geliyor. Salgın döneminde ekonomik tedbir olarak açıklanan işten çıkarma yasağı, Kod 29 gerekçesi ile tazminatsız işten çıkarma furyasına dönüşmüştür” dedi.

Çorum, Ekmekçioğulları Metal’de işten çıkarılan 90 işçinin 54’üne Kod 29 gerekçe gösterildi!
 
Hakverdi, Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergede; “İşverenlerin bu yönteme, özellikle işçilerin sendikalaşma faaliyetlerinin önüne geçmek amacı ile başvurduğunu, son olarak Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Ekmekçioğulları Metal A.Ş. bünyesinde çalışan ve sendika üyesi oldukları için işten atılan 90 işçinin 54’ünün kod 29 ile işten çıkarıldığını ve bu durumun kamuoyu vicdanını derinden sarstığını” ifade ederek, bu konuda yapılan suistimallerin ve yaşanan mağduriyetlerin önüne geçmek için gerekli tedbirlerin belirlemesi amacı ile Meclis Araştırması açılmasını teklif etti.