Din dersi dayatmasına veli ve öğretmenlerden tepki: Suç işleniyor

Din dersi dayatmasına veli ve öğretmenlerden tepki: Suç işleniyor

Eğitim-Sen Denizli Şubesi ile Veli-Der Denizli Şubesi, ortaokullar ve liseler için 4-22 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılacak seçmeli ders tercihi döneminde ders seçmeyen öğrencilerin yerine okul yönetimlerinin tercihte bulunmasına tepki gösterdi.

Bazı vakıf ve derneklerin de dini içerikli derslerin seçilmesi için kampanya yürüttüğüne dikkat çeken veli ve eğitimciler "Öğrenci adına ders seçen yönetici, suç işlediğini bilmeli" dedi.

Duvar Gazetesi’nin haberine göre; Denizli’de öğretmen ve veliler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile 4-22 Ocak tarihleri arasında ders seçimi yapamayan öğrencilerin yerine okul yönetimlerinin seçim yapacak olmasının mağduriyet yaratacağı dile getirdi. Yapılan ortak açıklamada Eğitim Sen Denizli Şubesi ile Veli-Der Denizli Şubesi olarak mağduriyet yaşayanların yanında olunacağı ifade edildi.
'DİNİ İÇERİKLİ DERSLERİN SEÇİLMESİ İÇİN KAMPANYA YÜRÜTÜLÜYOR'
Kimi vakıf, dernek ve cemaatlere bağlı kuruluşların, her yıl olduğu gibi bu yıl da dini içerikli kimi derslerin seçilmesi için yoğun bir kampanyaya başlattığı belirtilirken seçmeli derslerin sadece öğrencilerin alacağı dersleri değil, aynı zamanda okulda bulunan öğretmen normlarını ve dolayısıyla da yeni atanacak öğretmenlerin alanlara dönük kontenjanlarına kadar çok fazla alana etki ettiği vurgulandı. Açıklamada “Bu dönem, yaşanan salgından dolayı seçmeli derslerin belirlenmesi daha da karmaşık ve sorunlu hale gelmiştir. Öğrencilerin, kendilerine tanınan süre içerisinde ders seçimini yapmalarının oldukça güç olduğu açıktır” denildi.
‘MAĞDURİYETLER ARTIYOR’
“Zamanında ders seçimini yapamayan öğrencilerin yerine dersleri okul yönetimlerinin belirleyecek olması, yaşanması muhtemel mağduriyetleri artırmaktadır" denilen açıklamada, "Bunun anlamı derslerin büyük bir bölümünün sendikal, siyasal yakınlığa göre atanmış yöneticiler eliyle belirlenecek olmasıdır. Uzaktan eğitime erişimi olmayan öğrencilerin ders seçimi yapmasının da mümkün olmadığının ayrıca altını çizmek gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.
‘ÖĞRENCİ ADINA DERS SEÇEN YÖNETİCİ SUÇ İŞLEDİĞİNİ BİLMELİ’
Dernek ve vakıfların, kendilerini yasaların üzerinde gördüğünün belirtildiği açıklamada “Eğitim sistemimiz; bilimsellikten, araştırmacılıktan, sorgulayıcı yaklaşımdan, sanattan, spordan ve üretimden uzaklaşarak, ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğini hızla bir karanlığa doğru sürüklemektedir. Geçmişte defalarca yapıldığı gibi veli ve öğrenciler adına ders seçen okul yöneticileri, suç işlediklerini bilmeli ve ona göre hareket etmelidir. Seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde hangi nedenle olursa olsun, mağdur edilen veli ve öğrencilerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyor; eğitim politikalarına ilişkin her konuda olduğu gibi, bu konuda da her türlü siyasal ve ideolojik yönlendirmenin karşısında duracağımızın, seçmeli derslerin belirlenmesi sürecini yakından takip edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Denizli genelinde ders seçimi konusunda sorun yaşayan tüm öğrencilerimiz, velilerimiz ve öğretmenlerimiz bizlere ulaşabilir. Seçmek, özgürlüktür ve haktır" denildi.