
Erdoğan yine 'sabır' istedi: "Yılbaşında gerekeni yine yapacağız"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri'de metal işçileriyle bir araya geldiği toplantıda konuştu. Asgari ücrette yapılan artışı hatırlatan Erdoğan, "Yılbaşında inşallah bu tabloyu yine değerlendirecek gerekeni yine yapacağız" dedi ve sabır istedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri’de Femaş Metal Sanayii İşçileriyle Buluşma programında konuştu.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:
"Dünyamız son yarım asrın en büyük ekonomik sarsıntılarından birini yaşıyor. Koronavirüs salgınıyla başlayan kriz Rusya ve Ukrayna arasında patlak veren çatışmalarla daha da derinleşti. Petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki aşırı artışın tetiklediği küresel enflasyon insanlığın öncelikli meseleleri biri haline geldi. Bugün ABD'den Almanya'ya gelişmiş ülkelerin tamamı enflasyonun yanı sıra sağlık, enerji, gıda ve istihdam gibi sorunlarla boğuşuyor. Bu ülkelerin hemen hepsinde enflasyon oranları son 40-50 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Düyanın geri kalanını sömürerek kendilerine bir refah ve güvenlik düzeni kuranlar ilk defa hayatın ve ekonominin gerçekleri ile yüzleşmeye başladı.
Salgın günlerinde vatandaşlarını adeta ölüme terk edenler bugün giderek ağırlaşan hayat pahalılığı ve işsizlik karşısında da aynı çaresizliği aynı kayıtsızlığı sergiliyor. Bize senelerdir örnek gösterilen devletlerin küresel tehditler karşısında nasıl bocaladıklarını rüzgarın önündeki yaprak misali sağa sola savrulduklarını görüyoruz.
MİLLETİMİZE DERMAN OLACAK TEDBİRLER GELİŞTİRİYORUZ: Küresel ekonomide yaşanan bu fırtınadan maalesef biz de ister istemez etkileniyoruz. Döviz kurunda ve enflasyonda görülen tırmanma bu etkilerin başında geliyor. Bu menfi gelişmelerin insanımızın günlük hayatında yol açtığı olumsuzlukları gayet iyi biliyoruz. Bir kısmı küresel dalgalanmalardan, bir kısmı bölgesel gerilimlerden, bir kısmı da içimizdeki tamahkarlardan kaynaklanan bu tablonun düzeltilmesi için samimiyetle çalışıyoruz, çabalıyoruz.
Milletimizin sıkıntılarının istismarını yapmaktan başka bir iş bilmeyenler 5 yıldızlı lüks otellerin kral dairelerinde halkçılık oynarken biz milletimizin derdine derman olacak tedbirler geliştiriyoruz. Salgın döneminde önceliğimizi insanımızın sağlığı ile birlikte işini de kurmasına verdik. Muhalefetin tüm baskılarına rağmen ekonomide ülkemize kontak kapattırmadık. Her kesimden insanımıza geniş bir yelpazede verdiğimiz destek ve teşviklerle ekonominin çarklarının kesintisiz dönmesini sağladık. İşçisinden işverene kadar her kesimden insanımızın yanında olarak hiç kimseyi muhannete muhtaç etmedik.
MUHALEFETİN BASKILARINA RAĞMEN EKONOMİDE KONTAK KAPATTIRMADIK: Milletimizin derdine derman olacak tedbirler geliştiriyoruz. Muhalefetin baskılarına rağmen ekonomide kontak kapattırmadık. İstihdamda 31 milyon sayısına yaklaştık. Tarımda, üreticimizin ve çiftçilerimizin yanında olduğumuzu gösterdik. Tüm gelirlerde enflasyonun üzerinde artışlar yapıyoruz. 2023 senemizde de vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Türk ekonomisi ihracatta tarihinin en parlak dönemlerini yaşıyor. Bu yılın ilk yarısında ihracatta 126 milyar doları geçtik, yıl sonunda 300 milyar dolara yakın bir değere ulaşacağız.
YİNE SABIR İSTEDİ
Asgari ücrette yapılan artışı hatırlatan Erdoğan, "Yılbaşında inşallah bu tabloyu yine değerlendirecek gerekeni yine yapacağız" dedi, yurttaşlardan bir kez daha 'sabır' ve 'destek' istedi.