Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir? Kiracının yasal hakları nelerdir?

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir? Kiracının yasal hakları nelerdir?

Kiracıların çoğu başka ev bulamamaktan korkarak uçuk fiyat artışlarını kabul ediyor. Peki kiracının yasal hakları nelerdir? Ev sahibi kiracıyı hangi durumda evden çıkarabilir? İşte detaylar...

11 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 yıl boyunca geçerli olan yasaya göre Türkiye genelinde kira artışları maksimum yüzde 25 sınırlandırıldı. Bu oranın ev sahiplerinin hiç hoşuna gitmedi. Başta İstanbul, Ankara gibi büyük şehirler olmak üzere tüm Türkiye'de ev sahipleri kiracılarına uçuk fiyatlara sözleşme yenilemeye çalışıyor. Hatta bazı ev sahipleri kiracılarını çıkarabilmek için 'Tahliye Taahhütnamesi' imzalatmaya zorluyor. Peki kiracıların yasal hakları ne? Ev sahipleri devletin belirlediği orandan daha fazla zam yapabilirler mi?

TRT Haber'de yer alan habere göre Tüketici Hakları Kom. Bşk. Dinçer İşisağlam konuşla ilgili net açıklamalarda bulundu. İşsağlam , "Kira kontratlarında belirledikleri bir oran varsa önce o oran dikkate alınır. Devletin getirdiği yüzde 25'lik düzenlemede bu oranın üzerinde farklı bir oran belirlenmişse maksimum verilebilecek miktar olarak zam oranı olarak yüzde 25 belirlenmiştir" dedi.

"Normalde evden çıkarılması çok da kolay değil"

 

İşisağlam kurallara uyan kiracıların evden çıkarılmasının kolay olmadığını belirterek şunları söyledi: "Yüzde 25'lik kira artışını sağlayıp bunu banka kanallarıyla kiraya verenin hesabına yatırılması ve kiranın da düzenli olarak ödenmiş olması gerekiyor. Bir de verdiği taahhütnamelerin geçerliliği konusunda iyi bir inceleme yapmaları gerekiyor. Kurallara uydukları zaman kiracıların normalde evden çıkarılması çok da kolay değil."