İstanbul'un nüfusu neden azalıyor?

İstanbul'un nüfusu neden azalıyor?

Beş maddede İstanbul’da kayıtlı nüfusun neden azaldığı ortaya çıktı.

Türkiye’nin nüfusu, 85 milyon 372 bin 377 olarak açıklandı. Yıllık nüfus artış hızıysa 2022’de binde 7,1 iken 2023’te binde 1,1’e gerilemişti. İstanbul’da ise kayıtlı nüfus geçtiğimiz yıla göre 252 bin 27 kişi azaldı. 

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul’da kayıtlı nüfusun azalma sebeplerini beş maddede açıkladı. 

İSTANBUL'DA KAYITLI NÜFUSUN AZALMASININ 5 NEDENİ

Gökçe nedenleri beş maddede şöyle sıraladı:

  1. Uygulanan ekonomi ve konut politikaları nedeniyle Türkiye derin bir gıda ve barınma krizi yaşıyor. Gıda ve konut fiyatlarındaki ölçüsüz artış insanların metropollerde yaşamasını zorlaştırıyor.
  2. İstanbul’un merkez ilçelerinde yaşayanlar fiyatlar nedeniyle çevre ilçelere göç ederken, çevre ilçelerdekiler de Anadolu şehirlerine geri dönüyor.
  3. Yabancılara konut satışı uygulaması tüm Türkiye’de konut fiyatlarında artışa neden oluyor. Barınma krizi yaygınlaşıyor. Yüksek enflasyon ile birlikte insanlar doğdukları yerde yaşayamaz hale geliyor.
  4. Ücretlilerin, çalışanların, emeklilerin elde ettikleri gelirler enflasyon oranında yükselmiyor. Çalışanlar fakirleşiyor, alım gücü düşüyor. Tekrar tekrar uyarıyorum, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere tüm metropollerde sokakta yaşayan evsizler dalgası bizi bekliyor.
  5. Yaşanan deprem felaketi bölge şehirlerini derinden etkiledi. Bir çok vatandaşımız başka şehirlere göç etmek zorunda kaldı. Bu göç dalgası da enflasyon üzerinde etkili. Barınma ve gıda maliyetleri arttı. Bu durum da zaten yapısal sorunlarla dolu olan tabloyu daha da kötü hale getirdi.

NELER YAPILMALI?

Eski İBB sekreteri ne yapılması gerektiğini de şöyle anlattı:

  • Yerel yönetim seçimleri çok kritik. Deprem, iklim, konut, barınma krizi gibi kentlerimizi saran büyük sorunları üretenler veya önceliği bu sorunlar değil rant sistemi olanlar krizi hafifletemez, krizi büyütür ve derinleştirir.
  • Halk odaklı, liyakatli, ehliyetli kadrolar kent yönetimlerinde işbaşına gelmezse kentlerdeki rant sistemi devam eder, konut ve gıda krizi büyür.
  • Yabancılara konut satışının durdurulması için kentlerden başlayarak güçlü bir direnç örülemezse kriz büyümeye devam eder.