
İsteyen herkes artık araba alamayacak!
O kişiler artık araba alamayacak. Koşullar baştan aşağı değişti. Peki araç almak için gereken şartlar neler?
Engelli yurttaşlara tanınan ÖTV'siz araç alma şartları değiştirildi. Yeni vergi düzenlemesiyle birlikte iki alternatif gündeme geldi ancak engelliler bu duruma isyan etti.
ÖTV'SİZ ARAÇ UYGULAMASI NASIL OLACAK?
Yeni vergi paketiyle birlikte pek çok kalemde değişiklik yapılıyor. Bu değişikliklerden biri de engellilere sıfır araç alımında tanınan ÖTV muafiyeti. Vergi paketi taslağında; engelliye ÖTV’siz araç uygulamasının kaldırılacağı konuşuluyor. Araç sahibi olmak isteyen engelliler, Gelir İdaresi Başkanlığı yerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na müracat edecek. Çok yoksul olduğunu belgeleyenlere otomobil alım desteği sağlanacak. Ancak, araç aldığı için yoksul engellinin diğer yardımlarından yararlanamayacak.
ENGELLİLER İSYANDA
Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği (AEBD) Başkanı Burhan Gümrükçü, yeni düzenleme için, “Bu apaçık engellinin ÖTV’siz araç alma hakkını yok etmektir. Savurganlığı bitirdiniz de bir tek engellinin aracı mı gözünüze battı?” şeklinde konuştu.
İKİ ALTERNATİF VAR
Sözcü'de yer verilen haberde; iktidarın Meclis'e getireceği vergi paketi içinde engellilerin ÖTV’siz araç alımının sınırlandırılması amacıyla iki alternatifli madde yer alıyor.
Birinci alternatifte; engelli araç alma hakkının 10 yıldan 1’eindirilmesi engellinin ölümünden sonra tüm vergilerin mirasçılarından geri iade edilmesi, engelli araç limitinin belirlenmesinde yeniden değerleme oranın yarısının dikkate alınması gibi maddeler bulunuyor.
İkinci alternatife göre ise engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkının kaldırılacağı belirtiliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı engellilere, gelir durumuna bakıp yerli araç fiyatlarını da göze alarak bir miktar nakit desteği sağlanacak. Sosyal desteklerin birinden yararlanan diğer destekleri kaybettiği için yoksul engelliler bir daha araç sahibi olamayacağı belirtiliyor.
"ENGELLİLER ARABA ALAMAYACAK"
Burhan Gümrükçü, ÖTV’siz araç alma hakkının kaldırılıp sosyal desteğe dönüştürülmesi halinde birkaç istisna dışında hiçbir engellinin araç alamayacağını söyledi. Gümrükçü, "Yeni sistemde durumu araç almaya müsait olan engelliye Aile Bakanlığı ‘gelir şartına takıldınız’ deyip araç vermeyecek. Araç alacak kadar geliri olmayan yardıma muhtaç engelliler de diğer yardımlar kesileceği için araç alamayacak. Yani sonuçta hiçbir engelli araç alamayacak” dedi.