Kirada oturanlara üzücü haber!

Kirada oturanlara üzücü haber!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, kirada oturan vatandaşları üzecek açıklamalarda bulundu.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, Cumhuriyet'e yaptığı açıklamalarda kiracıları ilgilendiren önemli açıklamalar yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un "Hem konut fiyatları hem kiralarda düşüş başladı" sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Aşa şöyle dedi:

"KİRA FİYATLARINDA BU YIL DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUZ"

"Eylül-ekim ayında öğrencilerin gelmesiyle beraber fiyatlarda yine bir artış olacak. Bir yoğunluk yaşayacağız. Bu nedenle bu yıl düşüş beklemiyoruz. Ancak yıl sonundan itibaren düşüşlerin olmasını bekliyoruz"

EV SAHİBİ VE KİRACI ARASINDA ANLAŞMAZLIKLAR

Bugünlerde yaşandığı öne sürülen düşüşün nedenleri hakkında da konuşan Aşa, bunları fiyatların tavan yapması, kiraların kiracıların ulaşamayacağı meblağlara çıkması, mal sahiplerinin kira alamaması ve yüksek kira bedelinden dolayı mal sahipleri ile kiracıların mahkemelik olması şeklinde sıraladı. Aşa şöyle devam etti:

"Bugün davaların yüzde 40’ını gayrimenkuller oluşturuyor. Onun için mal sahiplerinde bir pişmanlık başladı. Bu nedenle son dönemde mevcut kiracılarla mal sahipleri arasında olan sürtüşmeler azalmaya başladı. Yani iki taraf da bazı şeyleri kabullenme yoluna gitti. Bir uzlaşma var. İki taraf şu anda belli noktalarda uzlaşıyor. Bu da bir talep azalmasına sebep oluyor. Ayrıca anlaşmazlıkların önce arabulucuya gideceği şartı da etkili."

YÜZDE 100'LERİ AŞAN ARTIŞLAR VE SON AYDAKİ YÜZDE 13'LÜK DÜŞÜŞ

Türkiye genelinde son 1 yılda yüzde 153, son 4 yılda ise yüzde 250 oranında artarken ağustos ayında yüzde 13’e varan bir düşüş yaşandı. Bu düşüşe rağmen hâlâ fahiş fiyatlarda olan kira bedelleri yurttaşları zorluyor.

Konut satış ve kiralama bilgilerinin yer aldığı Zingat.com ve Emlakjet internet sitelerinin verilerine göre kiralar, İstanbul’un bazı ilçeleri ile Anadolu’da yedi kentte yüzde 4 ile 13 oranları arasında düştü. Ağustos ayında düşüş yaşayan kentlerden biri de Antalya oldu. Antalya’da kiralarda yüzde 7, Burdur’da yüzde 4, Çorum’da yüzde 8, İzmir’de yüzde 4, Mardin’de yüzde 8, Sinop’ta yüzde 13, Yalova’da yüzde 7 düşüş yaşandı.