Komşuda S-400 korkusu: Güç dengesi bozulur

Komşuda S-400 korkusu: Güç dengesi bozulur

Türkiye'nin teslim aldığı ilk S-400 teslimatının ardından komşuda tedirginlik başladı

Türkiye, S-400 Rus hava savunma sistemlerinin ilk bölümünü teslim aldı. Sistemlerin Türkiye’ye gelişinin ardından Yunan medyasına konuşan savunma analisti Thymis Tsiliopoulos, dikkat çeken ifadeler kullandı.

Odatv'nin aktardığına göre Türkiye’nin Ege’de Yunan uçaklarını risk altında tutacağı yorumunda bulunan Tsiliopoulos, en büyük endişesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tahmin edilemez oluşu olduğunu belirtti.

“EGE’DE BAZI DENGELERİ YERİNDEN OYNATACAK”

Greek Reporter’da yayımlanan söyleşi şöyle:

“Türkiye’nin S-400 füzlerini satın alması NATO ittifakına etkisi olacak mı?

Bu durum, F-35 alan ve uçakların S-400’ler tarafından tehlikeye atılmasından endişe duyan NATO bünyesindeki ülkelerde kesinlikle bir etki yaratacaktır. Eğer F-35 Türkiye’ye verilecekse tabii.

Şimdilik bu durum, örneğin Almanya gibi Avrupa Birliği ve NATO üyesi bazı ülkelerin Türkiye’ye karşı olduğu anlamına gelmiyor. Almanya’nın Türkiye ile olan ilişkilerine bir etkisi olacağını düşünmüyorum, zira Almanya birkaç gün önce yüz milyonlarca dolar değerindeki askeri teçhizatı Ankara’ya gönderdi.

Yani bir anlamda, Amerika’yla NATO içinde aynı çizgide yer alan tüm ülkeler temelde Türkiye’nin bu kararına karşı olacaklar. Almanya, sebebi ne olursa olsun gerçek bir tavır ortaya koymaktan ziyade, yalnız sözcüklerle mücadele edecek.

Ege’de ne beklemeliyiz?

S-400, müstakil bir silah sistemi olarak Ege’de bazı dengeleri yerinden oynatacak. Füze bataryalarının nereye yerleştirileceği halen meçhul. Kıbrıs’a doğru yerleştirilmeleri veya Ege’yi kapatacak şekilde yerleştirilmeleri mümkün. Hatta etkisi azalacak olsa dahi farklı bölgelere de ayrılabilirler.

Mesele şu ki, eğer Ege Denizi’nin yakınına yerleştirilirlerse Ege’deki güç dengesini ‘dengesizleştirirler’. Bunun anlamı, Ege’nin geniş bir kısmında, Yunan jetlerini havalanmasından çok kısa bir süre sonra hedefleme imkanına sahip olacaklarıdır. Böylece Türk Hava Kuvvetleri tarafından yapılan saldırılardan dolayı Yunan teşebbüsleri risk altında kalacaklar, yani bu anlamda, evet bu bir problem.

Diğer taraftan, eğer sitem Kıbrıs yakınlarına konuşlandırılırsa, bu Kıbrıslılar ve Kıbrıslılara yardım eden kuvvetler için problem oluşturacaktır. Bu noktada belki Fransa’dan, İsrail veya Mısır’dan bahsedebiliriz. Belki bu ülkeler Kıbrıs’a destek için gelemeyebilirler, hatta Yunanistan için dahi bu geçerli olabilir.

Bir savunma silahı olarak görünüyor olsa dahi, S-400 oldukça uzun menzile sahip ve bu özellik, menziline giren düşman hava güçlerinin kullanımını engelliyor.

“BU BİR TEHDİTTİR”

Bu anlaşma Türk-Yunan ilişkilerini nasıl etkileyecek?

Şu aşamada S-400’lerin probleme sebep olacağını düşünmüyorum. Türk-Yunan ilişkilerinde herhangi bir sorun tırmanışa geçmeyecek, fakat füze sistemi kullanılmaya başlanınca Türklerin Yunanistan’ı provoke etmek için daha fazla güce sahip olacaklar.

Modern jetler uyarı sistemine sahiptir, hatta daha eski jenerasyon jetler de radar tarafından yakalandıkları zaman çalışan uyarı sistemine sahip. Yani eğer onlar radarı açar ve Yunan uçaklarına kilitlenirlerse bu bir tehdittir. Algılanan tehdit, tehdittir. Kimse bunun nasıl sonuçlanacağını bilemez.

Diğer taraftan, çatışma anlarında durumu dengeleyici yollar vardır.”

“NE YAPACAĞI KESTİRİLEMEZ”

Yunan savunma analisti Thymis Tsiliopoulos’un “Bu alanın uzmanı olarak, en büyük endişeniz nedir?” sorusuna verdiği yanıtta da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı hedef aldı. Erdoğan’ın yalnızlaştığını iddia eden Tsiliopoulos, Erdoğan’ın tam olarak ne yapacağının da kestirilemeyeceğini ileri sürdü.