Memiş Sarı: 90 yıllık kıdemi kaldırmaya, AKP’nin kıdemi yetmez!

Memiş Sarı: 90 yıllık kıdemi kaldırmaya, AKP’nin kıdemi yetmez!

Hükümetin kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi planına sendikalardan tepki geldi.

2022’de hayata geçirilmek üzere dile getirilen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ( TES) projesi kapsamında işçilerin hakkı olan kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi yer alıyor.

İz Gazete'den Nil Kahramanoğlu'nun görüştüğü DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da kıdem tazminatı düzenlemesine ilişkin, “90 yıllık mücadelesi sonucu kazanımları olan kıdem tazminatına, çocuklarımızın geleceğine göz dikmesine biz DİSK olarak asla müsaade etmeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi.

‘MÜSAADE ETMEYECEĞİZ’

Kıdem tazminatının Türkiye işçi sınıfının 90 yıllık kazanımı olduğunun altını çizen Sarı, “90 yıl boyunca var olan bu kazanımızı her iktidar dönemsel anlamda gündeme getirir ve bunun karşılığında büyük işçi direnişleriyle karşılaşır. Kıdem tazminatı bugüne kadar gündeme getiren her iktidar tarihin çöplüğünde yerini almıştır. Doğal olarak tam da Kovid-19 ve onun öncesinde başlayan ekonomik kriz bugün ülkedeki gerçekliği bir kez daha göz önüne sererek, 18 yıldır iktidarda olan AKP hükümetinin; özelleştirmelerle elde ettiği gelirleri, yap-işlet-devretlere, rantçılara, yandaş müteahhitlere peşkeş, hazineyi tam takır hale getirdiğinden işçilerin 90 yıllık mücadelesi sonucu kazanımları olan kıdem tazminatına, çocuklarımızın geleceğine göz dikmesine biz DİSK olarak asla müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

‘KIDEM TAZMİNATI SON KALEMİZDİR’

Hak ettikleri kazanımı kimsenin ellerinden alamayacağını dile getiren Sarı, “Kıdem tazminatı bizim son kalemizdir. Ailelerimizin ya da emekli olduğumuzda yaşamımızı idame ettirmemiz için alın teriyle biriktirdiğimiz artı değerdir. Artı değerimize karşı yapılan tüm saldırılara sokakta, alanda, her kulvarda mücadelemizi sürdüreceğiz. Tam da bu noktada kıdem tazminatımızın adları bütünsel ya tamamlayıcı ne olursa olsun farklı bir şekilde emeklilik sistemine entegre edilerek getirilmesi, aslında emeklilik hakları kaybedilen, emeklilikte yaşa takılanlar başta olmak üzere bundan sonra 65 yaşta mezarda emekliliği hayata geçirenler kıdem tazminatını bir şekilde fon vb. şeylere çevirerek göz kıdem tazminatımıza dikmiştir. Ama biz işçiler cebimizdeki kazanmış olduğumuz parayı kimseye yedirmeyeceğiz. Kimsenin almasına izin vermeyeceğiz” dedi.

‘ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİDİR, EMANETİDİR’

Son olarak kıdem tazminatının ülkede yaşayan tüm emekçiler için bir güvence olduğunu belirten Sarı şunları söyledi: “Kıdem tazminatı sadece örgütlü işçilerin için değil; örgütsüz işçileri, iş arayan işsizlerin de güvencesidir. Doğal olarak, kıdem tazminatı işveren yükümlülüğü olmaktan çıkaracak, son ücret ile bağını koparacak, iş güvencesi dayanağı olmaktan çıkaracak her türlü dayatma bir müzakerenin değil ancak bir mücadelenin konusu olabilir. Kıdem tazminatı; DİSK, Türk-İş, KESK, TMMOB, TTB yani çalışan, çalışmayan, iş arayan herkesin çocuklarının geleceğidir, emanetidir. Buna karşı herkesi mücadeleye davet ediyoruz. Biz de bu mücadelenin başında yer alacağız. 90 yıllık kıdem tazminatı hakkımızı kaldırmaya AKP’nin kıdemiz yetmez.”

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ (TES) NEDİR?

Bu düzenleme çalışanların kıdem tazminatı için işverenin aylık ayırdığı primin bir kısmının bir fonda toplanması düzenlemesini kapsıyor. Düzenlemeye göre işçinin kıdem tazminatını oluşturan aylık brüt maaşın yüzde 8,33’lük kısmının yüzde 4’e düşürülerek fona aktarılacak. Yani işçinin 11 günlük kıdemi devlet fonuna aktarılırken kalan 19 günlük kıdeminin sorumlusu yine işverenin olacak. Düzenlemeye göre 56 yaşına kadar fondan hiçbir ödeme yapılmayacak.