
Muta nedir? Muta nikâhı nedir ve muta nikâhı nasıl kıyılır?
Muta nikahı son zamanlarda merak edilen konulardan birisi. Peki, muta nikahının dinen bir sakıncası var mı? Muta nikahı ne demek ve Muta nikahı nasıl kıyılır?
YRP lideri Fatih Erbakan'ın 'zina' karşıtı söylemlerinin ardından en çok merak edilen konulardan biri de 'muta' oldu. İnternet kullanıcıları muta nikahı ile ilgili araştırma yapmaya başladı.
Türkiye’de son günlerin konuşulan konularından biri muta nikahı. Peki muta nikahı nedir? Muta nikahı nasıl kıyılır? İşte merak edilenler...
MUTA NİKAHI NASIL KIYILIR?
Erkek, rızası olan kadına, “Beni (…) (aylık) bir zaman için müt’alandır” veya ” (…) kadar para karşılığında seninle müt’alandım” der. Muta nikahı ile evlenen kadın, nikahın süresi ne kadar olursa olsun mirastan hak iddia edemez. Muta nikahı ile evlenen erkek, sonradan normal nikahın şartlarını yerine getirip bu kadını sürekli eş olarak alabilir.
MUTA NEDİR?
Sözlükte “kendisinden faydalanılan şey” anlamına gelen muta bir fıkıh terimi olarak, boşanma veya evliliğin feshinden sonra kocanın, kadına verdiği elbise ve benzeri hediyeye denir. Bazı hadislerde İslam’ın ilk dönemlerinde Mutaya Müslüman askerlerin başvurduğu kaydedilmektedir. Başlangıçta İslam toplumunda uygulandığı konusunda tartışma bulunmayan bu nikahın daha sonra Şiiler arasında yasaklanmadığı, Sünniler arasında ise yasaklandığı iddiasındadırlar.
MUTA NİKAHINA GETİRİLEN ELEŞTİRİLER NELERDİR?
Ücret karşılığı belirli bir süre birlikte yaşama ve cinsel birlikteliği kapsayan Muta uygulamasını nikah ile ilişkilendirmek günümüz Türkiye'sinde çok fazla eleştiri almaktadır. Ticari bir anlaşmaya benzeyen Muta sözleşmeli evliliklerle benzerlikler taşıyabilir, ancak mut’ayı geleneksel evlilik kurumu ile ilişkilendirmek, anlaşma karşılığı verilen ücreti de evlilikteki mehir olayı ile bağlantılamak sosyolojik gerçeklerle ve nesnellikle bağdaşmayan bir durumdur.