O peynirlerin içinden zehir çıktı! İşte o peynir markaları...

O peynirlerin içinden zehir çıktı! İşte o peynir markaları...

Tarım Bakanlığı, ülke genelinde yaptığı kapsamlı denetimler sonucunda, pek çok markanın peynir ve tereyağında sağlığı ciddi şekilde tehdit eden yüksek miktarda natamisin maddesi tespit ettiğini duyurdu.

Tarım Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş ürünler listesinde peynire ve tereyağına zehir katan firmalar ortaya çıktı.

Pek çok markanın peynir ve tereyağında sağlığı ciddi şekilde tehdit eden yüksek miktarda natamisin maddesi tespit edildi.

Bakanlık harekete geçti:

Tarım ve Orman Bakanlığı, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yaptığı denetimler sonucu, natamisin limitlerini aşan ürünleri tespit etti ve bu ürünleri üreten firmaların isimlerini kamuoyuyla paylaştı. 17 Ekim 2024 tarihinde yayımlanan listede, vatandaşların sıklıkla tükettiği birçok markanın peynir ve tereyağı yer alıyor.

op.webp

Natamisin nedir? Natamisin maddesinin insan sağlığına faydaları ve zararları nelerdir?

Natamisin nedir? Gıda ve Tarım Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre; süt ve süt ürünlerinde küf ve maya gelişiminin önlenmesinde kullanılan E-235 kodlu koruyucu bir gıda katkı maddesi olan natamisin antibiyotiği raf ömrünün artırılmasını sağlamaktadır. Günlük vücuda alım miktarı 0.3 mg/kg vücut ağırlığıdır. Fazla miktarda kullanıldığında toksik etkisi olmamasına rağmen insan sağlına zararları olabilmektedir.

Türk Gıda Kodeksi Renklendiriciler Ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği'ne göre (Ek 3 Bölüm C) natamisin; sert, yarı sert ve yarı yumuşak peynirlerin ve kurutulmuş, kürlenmiş sosislerin yüzey uygulamalarında 1 dm2 lik yüzeyde en çok 1 mg bulunabilir ancak 5 mm'lik derinlikte bulunmayacak şekilde kullanılabilir.

Natamisin özellikle peynirlerde küf ve maya üremesini engellemek amacı ile kullanılır. Dolayısıyla depolama esnasında ve rafta üründe küf maya gelişimi engellenerek dolaylı olarak ürün raf ömrüde uzatılmış ve mikotoksin oluşum riski engellenmiş olur.

Natamisin daha çok toprakta bulunan Streptomyces natalensisden fermentasyon ile üretilir. Gıdalarda kullanım genellikle sprey yöntemi ile yüzeye uygulanması veya salamura suyuna ilave edilmesi şeklindedir. Amerikada et ürünlerinde kullanımı henüz onaylanmamış olmakla birlikte süt ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.