Öğrencilerden sonra öğretmenler de 'barınamıyoruz' dedi

Öğrencilerden sonra öğretmenler de 'barınamıyoruz' dedi

Ekonomik kriz nedeniyle artan yurt fiyatları öğrencileri vururken şimdi de İstanbul'da işbaşı yapacak öğretmenler barınacak yer arayışında.

Hayat pahalılığıyla birlikte hızla yükselen kira fiyatları nedeniyle İstanbul’da öğrenciler, asgari ücretli ve kamu emekçileri barınma konusunda oldukça mağdur oldu. Hatta öğrenciler 'barınamıyoruz' sloganıyla eylemler yaparak parklarda yattı. 

ÖĞRETMENLER EV ARIYOR

Şimdi de Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in eylül ayında İstanbul'a 10 bin öğretmen daha katılacağını açıklamasının ardından barınamayanlar kervanına yeni bir meslek grubu daha dahil oldu. O da öğretmenler.

ÖĞRETMENLER İLANLARLA EV YA DA EV ARKADAŞI ARIYOR

Birgün'de yer alan habere göre, İstanbul’da ortalama kira fiyatları son verilere göre ortalama 6 bin 900 lira. Yani işe yeni başlayan bir öğretmenin maaşının yüzde 76’sı. Hal böyle olunca çeşitli emlak ve ev arkadaşı bulma sitelerinde öğretmenlerin ve kamu emekçilerinin ev arkadaşı aradığı ilanlar ortaya çıktı. İlanlarda sıkça, “Artan kiralar sebebiyle evimden ayrılacağım”, “öğretmenim, ev arkadaşı arıyorum”, “yeni atadım, yanına taşınabileceğim birini arıyorum” ifadeleri yer aldı.

BARINAMAYAN ÖĞRETMENLER

Ev arkadaşı sitelerinde kamu emekçilerinin verdiği ilanların bir kısmı şöyle:

“Kadın öğretmenim Tayinim Sancaktepe’ye çıktı. … mahallelerinde ev arkadaşı arayanlar yazabilir. Temiz ve düzenliyim.”

ogretmenlerin-barinma-sinavi-1051817-1.jpg

“Merhaba kuzenim ve benim tayinim İstanbul’a çıktı. Ben sağlık memuruyum, kuzenim İngilizce öğretmeni. İkimizin kalabileceği yer arıyoruz.”

ogretmenlerin-barinma-sinavi-1051816-1.jpg

"ÖĞRETMENLERİ BÜYÜK BİR BARINMA SORUNU BEKLİYOR"

Eğitim-Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Çayan Çalık da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu yıl öğretmenleri büyük bir barınma sorunu bekliyor. Öğretmenler çalıştıkları yere yakın ve tek başlarına yaşayamayacaklar. Öğretmenlerin barınma sorununu çözecek en etkili yöntemin lojman yapılmasıdır" dedi.

"ÖĞRETMENLER ORTAK EV TUTMA YOLUNA GİDECEKLER"

Çalık, “İstanbul’a gelecek olan öğretmenler muhtemelen birlikte ev tutmak zorunda kalacaklar. Yeni atanan öğretmen maaşı 9 bin lira. Aynı durumda olan öğretmenler muhtemel 3 ya da 4 kişi birleşerek birbirlerini tanıyıp tanımadıklarını umursamadan ortak bir ev tutma yoluna gidecekler. Yoksa bu maaşla bir evi kiralamaları ve hayatlarını geçirmeleri çok zor” diye konuştu.