Soma katliamında adalet arayışı sürüyor

Soma katliamında adalet arayışı sürüyor

Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamda adalet arayışı sürüyor.

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın 5. yıldönümünde, madenci aileleri adaletsizliğe karşı seslerini duyurmak için Soma 301 Madenci Aileleri Derneği önünde toplandı. Derneğin önünden Madenciler Anıtı'na yürüyen aileler burada basın açıklaması yaptılar. Madenci Anıtı önünde yapılan basın açıklamasını katliamda oğlu Uğur Çolak’ı kaybeden İsmail Çolak okudu.

Geçen 5 yıl içinde adil bir yargılama yapılmadığını, davanın savcısının defalarca değiştirildiğini ve 11 Temmuz 2018’de karara bağlanan yargılama boyunca siyasi iktidar tarafından pek çok engelleme ile karşılaştıklarını anlatan Çolak, çıkan kararın Soma patronları için ödül niteliğinde olduğunu dile getirdi.

Patron Can Gürkan’ın yitirilen her bir can için yalnızca 17 gün hapis yatarak tahliye edildiğini ve maden işletme yetkisinin yeniden verildiğini vurgulayan Çolak “Bu karar yeni katliamların önünü açmıştır. Bu karar sermayeye ve diğer patronlara ‘işçileri istediğiniz gibi çalıştırabilir, güvenlik önlemlerini almadan işe koşabilir, ölüme gönderebilirsiniz’ demektir. Bu kararla Türkiye’de adalet sisteminin güçlüden ve zenginden yana olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır” dedi.

Beş yıldır süren mücadelenin hâlâ kölelik koşullarında çalışan madenciler için olduğunu belirten Çolak, yeni katliamların engellenmesi için taleplerini şöyle sıraladı:

"Madenler kamulaştırılsın

Taşeron çalışma yasaklansın

Madenlerde denetim artırılsın

Tüm ocaklarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın. Mesleki ve iş güvenliği eğitimleri verilsin

Madenciye söz, yetki, karar hakkı verilsin"