Tarihi Bomonti Bira Fabrikasını Yıktılar!

Tarihi Bomonti Bira Fabrikasını Yıktılar!

1890 yılından beri faaliyet gösteren ve Şişli’nin tarihi ve endüstriyel bir kültür varlığı olan Bomonti Bira Fabrikası’nın Ek Hizmet Binaları yıkıldı.

Bomonti Hepimizin İnsiyatifi konuyla ilgili bir açıklama yayınladı.

İşte o açıklama;

1998 yılından itibaren «Korunması Gereken Kültür Varlığı» statüsüne alınan fabrikanın, 13 Haziran 2019 itibariyle bu statüden çıkarılarak Diyanet İşleri Başkanlığına devredildiğini öğrenmiş bulunuyoruz.

Peki, yerine ne yapılacağını biliyor musunuz?

Yıkımın ardından, Ek Hizmet Binalarının olduğu alana, içerisinde cami, yurt, sergi salonu ve otoparkın bulunacağı, « BomontiKülliyesi » adında bir kompleks yapılacağı belirtiliyor. Proje kamuoyuyla paylaşılmadığı için, yeni bir AVM veya otel yapılmayacağının garantisi yok. Üstelik, cami inşası öne çıkarılarak, olası bir rant projesi maskelenmeye çalışılıyor.

Vakıf, dernek ve tarikat üçgeninde bir talanprojesi

Diyanet, Diyanet Vakfı aracılığıyla yandaş bir dernek üzerinden projeyi hayata geçirmeye çalışıyor. Bu derneğin bir tarikat kuruluşu olduğu yönünde güçlü iddialar var. Yani Diyanet, üzerine aldığı bir kamu malıüzerindeki tasarruf hakkını, anlaştığı bir tarikat derneğine devretmek suretiyle bir tarikata öğrenci yurdu açtırmış, kaynak aktarmış, düzenli gelir imkânı yaratmış ve faaliyetlerine destek vermiş olacak.

Mahallemizin dönüşümünde söz hakkımız olmalı!

Şişlililer olarak, bu kültürel mirasın nasıl bir yaşam alanı olacağına hep birlikte karar vermeliyiz. Mesele ne inanç meselesi ne de siyasi tercihlerimizdir, mesele yurttaşları hiçe sayarak bu yurdun topraklarını talan eden zihniyete karşı, hukuk devletini, kültürel mirası, kent dokusunu, halkın sözünü savunma meselesidir.

Mahallemizin yıllardır baltalanan deprem toplanma alanı ve yeşil alan gibi ihtiyaçları gözetilmeden, merkezi Şişli’de olmayan ve ne ile iştigal ettiğini bilmediğimiz bir derneğin ya da tarikatın burada inşaat yapmasını kabul etmiyoruz. Şişli'nin nasıl dönüşeceğine Şişli sakinlerinin karar vereceği, demokratik bir karar süreci talep ediyoruz.

Ne bu yalana kanarız ne bu talana izin veririz!

Tarihi Bomonti Bira Fabrikasını Yıktılar!